Jom Click Sini

jom click sini

Sunday, October 20, 2013

resepi kulit karipap

Assalamualaikum...

Saya memang suka masak...tapi masak tak lah sedap....tapi baik mencuba memasak...lama-lama akan menjadi sedap juga....

Setiap hari memang saya memasak untuk husban....husban saya memang suka makan...pagi-pagi wajib sedia kan sarapan pagi untuk dia...dia tak suka yang makanan berat-berat seperti nasi goreng ke...bihun ke...

Yang husban suka roti ataupun kuih-kuih....nak masak kena tanya dia dulu....kalau tidak membazirlah namanya...pernah suatu hari encik husban suruh masak ayam goreng tepung....tapi saya buat ayam goreng biasa...alamatnya tak makan encik husban...

suka tengok dia makan....petang tadi saya buat karipap forezan dengan popia...esok senang cikit...pagi-pagi bangun terus sahaja masak....

Ini nak share resepi buat kulit karipap yang ranggup...percubaan pertama saya jadi....cuma intinya tak menjadi sangat sebab guna daging kisar....

resepinya...saya ambil daripada google...tak ingat linknya...

resepinya:

400 gram tepung gandum
2 sudu mentega
1/2 cawan minyak(panaskan minyak)
air sejuk
garam

cara-caranya:

1-campurkan tepung gandum dan mentega gaul sampai sebati...
2-kemudian campurkan minyak yang telah dimasak...gaul sampai sebati...
3-masukkan air sejuk yang telah dicampur air sedikit demi sedikit sehingga aduan menjadi doh...
4-kemudian masuk dalam peti ais selama 1 jam sebelum dicanai...

Memang ranggup je kulit karipap ini....

selamat mencuba...



1 comment:

  1. alamak nak canai yang xreti ni.. ade tutorial bergambar x? :P

    ReplyDelete