Jom Click Sini

jom click sini

Wednesday, December 26, 2012

Bukan semuanya kerana wang


Bersyukur kerana masih lagi bernafas pada hari ini...

Kehidupan hari ini semuanya memerlukan duit....nak masuk tandas pun kena bayar duit...mana ada yang percuma pada hari ini....

Kerana duit juga banyak masalah yang berlaku....

Kerana duit hubungan keluarga berantakan...

Kerana duit juga kita hilang tali persaudaraan...

Kerana duit juga putus hubungan

Kerana duit juga putus hubungan suami isteri...

Kerana duit juga kawan tikam dari belakang...

Kerana duit juga hilang harga diri...

Kerana duit juga hilang anak...

kerana duit juga kita sanggup menipu

Tapi bukan semuanya sebab duit....

Ada duit yang banyak pun kita tak bahagia...

Hilang masa bersama keluarga...

Apa yang pasti Agama itu penting dan bagaimana kita menghadapinya dan merancangnya....mencari keberkatan dalam mencari rezeki...

Monday, December 24, 2012

Idea Badge Button


Mula-mula tak mahu nak buat Button..tapi tengok yang ini cantik sangat...


                                                                      Sumber google

 Sumber google...


Sumber google

Cantik kan.....kalau ada masa saya buat lah....hehhe..

Gunung kinabalu



Telefon mak pagi tadi mak dah bising..sebabnya saya kerja hari ini...mak cakap cepat-cepat tukar kerja...tapi nak cari dimana???

Hari ini Incik tunang pergi broga hill..jelousssssssssssnya...saya...pagi tadi telefon dia,kejutkan dia...cepat sahaja bangun...jelousss lagi...

                                                                       Gunung kinabalu...

Cantikan gunung kinabalu..tempat yang saya memang teringin sangat nak pergi...ajak Incik tunang dia tak mahu sebabnya.."......"..ada anak nanti ajak anak daki gunung....hehhee

Saya terlalu suka panjat gunung,bukit...kerana disitu ada kedamaian yang tenang sahaja...

Bila kita melihat keindahan alam ciptaan ALLAH,terasa kedamaian,kagum sangat dengan Ciptaan ALLAH yang sungguh Indah...

Tempat-tempat macam inilah yang mendamaikan jiwa saya...

Masa sekolah dulu banyak jugalah gunung yang saya sudah daki....kalau ada sahaja rombongan daki gunung ke bukit ke,mesti saya nak join...memang tenang jiwa...

Saya suka tempat yang sunyi,tenang..di situ lah dapat mendamaikan hati saya....

Dulu tinggal di Cherating Pahang,selama 6 bulan...Hampir setiap hari saya berjoging di tepi laut...wa...memang mendamaikan hati saya..

Melihat matahari terbit...

                                                                        Cantik kan

Melihat nelayan menangkap ikan,ketam berjalan...berlari-lari ditepian pantai...memang tenang sahaja jiwa saya...

Itulah kalau nak pergi honeymoon saya pilih...pulau..memang jiwa akan tenang....kalau ada suami lagilah seronok...gatal sudah...heheh..



cUTI OH cuti



Esok Incik tunang ajak saya g broga hill..nak pergi sangat.....dah lama tak panjat bukit....la melepas lagi....

Nak buat macam mana...

Bos bagilah cuti esok tapi tak tolak cuti....hehehe

Masa di universiti dulu...pensyarah selalu cakap hargailah waktu belajar sebabnya..waktu belajarlah yang paling seronok...

Tapi masa belajar,kita beria-ria mahu cepat-cepat kerja...

Tapi bila dah berkerja nak belajar pulak....

Tak bersyukur betul...heheh

Apapun dua-dua ada kelebihan dan kekurangan masing-masing...

Sebenarnya saya tengah cari kerja yang ada cuti hari sabtu...selang seli pun tak pe janji ada cuti....sebabnya yelah saya kan nak kawin dah bulan june tahun depan...nak juga sekali sebulan balik kampung....

sesiapa yang tahu jawatan civil engineer kosong bolehlah share dengan saya...kalau boleh nak duduk di ofis...dan area selangor lah..kalau dapat subang ok juga...heheh...




Sunday, December 23, 2012

Berhujung minggu bersama keluarga



Terasa indah hidup ini...

Hari jumaat saya balik kampung...semua berkumpul...saya naik kereta bersama kak ani...hujan memang lebat sangat...masa balik ....tapi bersyukur kerana sampai juga ke kampung halaman...

Seronok bersama keluarga...selama dua hari terasa macam tak mahu sahaja balik shah alam...

Memang comel cucu mak...


Seronok balik kampung,tak ada stress...

Berjalan jalan mencari angin....hehehe

Gelagat cucu opah yang betul2 menghiburkan hati...

Macam tak percaya sahaja alif dah boleh duduk ...terkejut saya...


Kami jarang bertanya soalan tentang duit,gaji...kekayaan...saya pun tak tahu kak saya dapat bonus berapa...

bagi saya perkara itu tak payah lah bertanya...kerana akan jadi isu yang sensitive...

sebagai contohnya...

Apabila kita bercakap...

Aku dapat bonus rm6000...banyak itu...

Kadang-kadang kita sekadar mahu share sahaja....tapi orang akan cakap..eh bangga diri betul...dari situ kita akan kurang kemesraan..kerana terdapat jurang yang memisahkan antara yang kaya dan miskin....

Kekayaan yang datang tak akan kekal lama sekiranya ada perasaan yang riak...

Elak kan bincang soal duit,jenama barang dalam keluarga...kerana itu akan memisahkan hubungan kekeluargaan....

 kemesraan yang terjalin antara hubungan kekeluargaan ialah apabila saling bantu membantu diantara satu sama lain...

saya sayang keluarga saya...

Paling seronoknya...

Adik saya second last...cuba baju yang baru dibelinya...tapi tak muat...

Tapi alik-alik saya cuba muat...

Seronok dengan family saya...

Penuh dengan senyuman....

Insyallah nanti kami tengah merancang untuk family day...tapi saya booking lepas saya kawinlah...mestilah nak bawa incik tunang sekali...




Thursday, December 20, 2012

Cara melayan cakap orang



Bersyukur dengan rezeki yang diberikan oleh ALLAH....

Semalam Incik tunang bagitahu ustaz dia mahu cuba produk herbalife...harga detail...bersyukur....

Dah lama Incik tunang start belajar agama balik...dia tengok perubahan incik tunang minggu demi minggu akhirnya terbuka hati untuk minum herbalife...

Orang yang berusaha pasti membuahkan hasil...

Incik tunang memang pandai berbisnes,alhamdulillah rezekinya tak pernah putus-putus...bersyukur sangat...sebenarnya terkagum dengan cara dia cari rezeki...ada je yang dia buat...saya pun sejak akhir-akhir ini mula ikut incik tunang...

Semalam sedang saya buat paper bag brown untuk majlis saya...tiba-tiba roomate saya cakap....

La liana ini semuanya nak jimat...ko beli paper bag orang yang jual goreng pisang itu kan...

Saya senyum sahaja...

Aaah...bukanya jimat...hati memang berkenanan dengan paper bag ini...dah lama...harga dia sama je dengan  bag yang bercorak-corak itu....

Apabila saya banyak DIY sendiri,orang berkata macam-macam..

Tapi saya fun apa dengan DIY sendiri,nampak macam masa saya di isi dengan sempurna...ada perkara yang saya buat...barulah nampak semangat nak kawin....

Setakat ini paper bag dah siap,bunga telur dah siap,bunga tangan dah siap...

Saya ada duit,tapi saya nak DIY sendiri...kerana Fun....ok...rasa seronok sangat...

 Sekarang cakap orang saya pekak kan telinga...malas layan...mak saya cakap" biar orang nak cakap apa..pekak kan telinga..nanti orang itu dah penat..dia senyap"

Tiba-tiba  bincang dengan kawan-kawan..yang minum pelbagai jenis produk untuk kurus...boleh pulak cakap saya tak nampak apa-apa perubahan...bagus lah itu...sebab dia tak pernah tengok saya gemuk...dah lama tak jumpa...maknanya saya dah dapat berat saya kembali...hehehe..

                           Pm saya untuk keterangan lanjut..herbalife..

                                    Liana-019-3722521
                                   Danial-013-3333402








Cinta antara engkau dengan daku



Hari ini sibuk ,semua turun padang....

Hari ini jiwang sikit...

Kadang-kadang kita selalu menolak sesuatu yang kita ragu tentangnya....

Cinta antara engkau dengan daku...

Insyallah lagi 5 bulan tinggal...saya bakal menjadi isteri kepada incik tunang...

Tanpa tak sedar cepat sangat masa yang berlalu....

Sudah 7 bulan,kami mengikat tali pertunangan......

Dugaan datang tiba dengan begitu banyak,kadang-kadang terasa saya mahu sahaja give up segalanya....

Tapi saya sentiasa berdoa pada tuhan...sekiranya dia adalah jodoh untuk saya...permudahkan urusan kami...

Dulu saya selalu menolak kehadiran dirinya dalam kehidupan saya...

Tapi dia tetap sabar dengan saya...

Dia seorang yang kelakar,yang sentiasa berada disisi saya...yang tak pernah jemu melayan karenah saya...

Ada kawan-kawan saya cakap dia selalu ikut kata-kata saya...kiranya saya queen kontrol,tapi hakikatnya..

Dia tak pernah ikut cakap saya..penat nak pujuk dia supaya setuju dengan idea saya...

Itulah yang sering menjadi pertengkaran kami....

Dia bukanlah sempurna mana...saya dah mula tahu kekurangan dia...sayalah pelengkap kekurangan dia...dan dia pelengkap kekurangan saya...

Dia yang sentiasa mengutamakan kedua orang tuanya...

Dia yang menjaga hati keluarga saya...

Ya Allah aku mohon Engkau permudahkanlah urusan kami...amin..




Monday, December 17, 2012

kurus sihat kah?


Hari sabtu kami ada buat mini roadshow dekat  taman seksyen 4 shah alam..penih dengan pasang-pasang yang baru berkawin buat outdoor...mata saya tetumpu pada pengantin dan mula berangan-angan..hahhaha

ok...seperti yang tahu herbalife bukannya ubat untuk kuruskan badan tetapi makanan nutrisi...

pelbagai gelagat orang yang kami lakukan body scan...

Body scan?

Body Scan ialah kita tahu 8 perkara tentang diri kita...

Kita akan tahu berapa banyak lemak tepu dan tak tepu di dalam badan kita...

Berapa kandungan air di dalam badan kita...

  Jisim tulang  badan kita....

Nak tahu pm lah saya...untuk menjaga kesihatan badan anda...

Kurus tak semestinya kita sihat tau...

kita hanya boleh buang lemak tak tepu melalui senaman dan minum air..

Tapi bagaimana viseral fat nak buang?

Melalui makanan nutrisi.....tanya saya untuk keterangan lanjut...

Ramai yang tidak mempunyai kesedaran ini...

Itulah jika kita lihat...orang yang muda pun ada kolestrol yang tinggi dan berpotensi untuk sakit lemah jantung...

Jangan tak percaya...

Tak percaya pergi lah lakukan pemeriksaan kesihatan di hospital 

Kebanyakan orang yang kami timbang viseralnya memang tinggi..kebanyakannya badan kurus-kurus...

Ramai orang yang berkira-kira untuk mengeluarkan duit demi menjaga kesihatan..

Saya bersyukur kerana dipertemukan dengan herbalife terlebih dahulu....

Saya bukan sahaja kurus tapi disamping juga dapat menjaga kesihatan saya...

Nak tahu macam mana nak buang viseral fat dan apa itu viseral fat? pmlah saya..


                   Liana-019-3722521
                   Danial-013-3333402

untuk trial bolehlah pm kami...

herbalife bukannya ubat-ubatan..tapi makanan nutrisi untuk badan...pm saya untuk body scan

Sunday, December 16, 2012

Kata-kata menyakitkan hati

Salam semua...

Tanpa saya sedar kata-kata saya menyakitkan hati orang....

Tanpa saya sedar kata-kata saya menjadi riak di antara orang...

Tanpa saya sedar kata-kata saya menjadi saya  bangga diri..

Tanpa saya sedar kata-kata saya disalah tafsirkan oleh sesorang...

Tanpa saya sedar kata-kata saya pada asalnya ingin membantu disalah tafsirkan

Saya hanya manusia biasa yanga tak lari daripada melakukan kesilapan dan salah..

Saya mohon maaf andai kata-kata saya menyakitkan hati...

Saya tak ada niat pun...

 

Friday, December 14, 2012

Kehidupan yang lebih sihat


Hari ini baru berpeluang nak update...itu pun nak balik tapi hujan lebat...

Hari sabtu haritu saya bersama-sama dengan team herbalife pergi ke pantai morib untuk meluaskan kawasan...

Rata-rata masih ramai yang tak tahu pasal herbalife...

Yang tahu pun herbalife ialah untuk kuruskan badan...

Salah sebenarnya....

Itu sebabnya sesiapa yang ingin kuruskan badan saya tak layan sangat...kerana di luar sana banyak produk yang boleh kuruskan badan dengan cepat dan berkesan...

Tetapi sesiapa yang ingin menjaga kesihatan dan menurunkan berat badan saya memang cari orang seperti ini...

Kerana herbalife dah membantu tunang saya,saya dan family saya dalam menjaga kesihatan badan...

Itu stay saya mengambil shake pagi-pagi kerana shake mengandungi lebih daripada 55 vitamin di dalam  nya...

Bukan untuk kurus tapi lebih kepada menjaga kesihatan...sebenarnya...

Saya dah penat mencuba pelbagai produk yang menyakitkan badan saya..yang murah yang hanya memberi kesan negative kepada badan saya sahaja...

Saya rasa memang bebaloi saya melabur dalam herbalife...kerana kehidupan saya banyak berubah...kesihatan badan yang lebih baik daripada sebelum ini...

Semuanya melalui pemakanan..kerana pemakanan yang sihat badan pun jadi sihat...

 Jom amalkan gaya hidup yang sihat...

1.Bersenam
2.Makan makanan yang seimbang
3Makan makanan nutrisi(herbalife)

 Kurangkan gula dan garam dalam makanan tapi lebihkan manis dalam senyuman..


                       Sebarang pertanyaan lanjut boleh hubungi..

                       Liana-019-3722521
                       Danial-013-3333402


BAKAL IMAMKU..


Masa terasa cepat berlalu...lagi lebih kurang 5 bulan sahaja...

Persiapan?

Persiapan untuk sebelah perempuan banyak yang sudah lakukan....sebelah laki?saya tak ambil tahu langsung....

Apabila hari semakin dekat makin dekat...perasaan bercampur baur...macam-macam..boleh ke saya menjadi isteri yang soleha untuk dirinya? boleh ke saya menjadi isteri seperti yang dia ingin kan...

yang menjadi saya kuat...saya selalu fikir tak semua manusia sempurna...semoga si dia dapat menerima kekurangan  yang ada dalam diri saya...

Saya pun nak dia jadi seperti yang saya inginkan...

1.Solat tak tinggal...dapat membimbing saya menuju kebahagian di dunia dan akhirat...

2.Kehidupan yang lebih mengamalkan agama...solat berjemaah...makan berjemaah...ada tazkirah ..

3.Menolong saya menguruskan rumah tangga..sama-sama...sama-sama menjaga anak...kadang-kadang tolong saya masak...

4.Setia dengan saya..dan tiada dua melainkan familynya..

5.Memberi nafkah zahir dan batin...

6.Mengingatkan saya ketika saya terlupa dan tergelingir daripada menurut perintah agama...

7.Romantik dan memberi kejutan kepada saya..

yang paling saya inginkan saya inginkan ialah agama.... 



Tuesday, December 11, 2012

NGV


Semalam saya pergi ke pantai morib bersama-sama dengan pasukan herbalife kami..memang seronok mencari port baru...

Kembali ke tajuk utama...semalam saya dengan incik tunang pergi ke Pantai Morib naik kereta Unser,yang paling syoknya kereta yang dipasang NGV.

Costnya hanyalah rm10.00..pergi balik dan tersesat jalan...memang bebaloi.....jimat tak?

NGV memang jimat...sangat...hampir 50% lebih  jimat daripada perbelanjaan minyak...

Dulu masa mula-mula saya tak mahu naik kereta unser...yelah kereta yang besar...kalau incik tunang ajak saya asyik merungut sahaja...yelah macam pergi bawa anak-anak pergi jalan saya cakap...

Orang yang sombong..biasalah...orang banyak duit...mesti nak bergaya..kan...

Tapi macam mana boleh datang kesedaran...

Saya tanya diri saya sendiri...orang akan pandang ke saya kalau saya pakai kereta berjenama? kenapa saya asyik fikir tentang orang...menunjuk-nunjuk...apa yang saya akan dapat? tak dapat apa kan...

Akhirnya...sejak tahun lepas...saya memang suka naik kereta Unser sebab jimat...leh incik tunang simpan duit bayar downpayment rumah kami nanti...memang total jimat sangat duit....

Bayangkan kami ini kuat jalan...daripada duit minyak tiap bulan rm450.00..kami save lebih kurang RM250...tiap bulan...kalau dalam setahun kami save dalam rm3000

Duit installation masa mula-mula memang mahal dalam RM5000.00..tapi dah lebih 5 tahun ayah incik tunang guna NGV...dikiranya tahun ke dua kami dah dapat pulangan balik..NGV kena install dekat orang yang pakar...kalau tak macam mencari jalan untuk mati...

Sekarang ini kalau incik tunang bawa saya naik kereta yang satu lagi....saya bising..

Abang mahal lah minyak...mana dia kereta unser ?

 Dalam hidup ini...kalau kita asyik fikir kata orang lain...kita tak dapat apa-apa..

Sunday, December 9, 2012

Cerita hujung minggu

Salam....

Hari ini...penat sangat...yelah macam-macam hal..tapi esok excited nak g Morib..jangan jelous Shah Alam esok cuti tau..

Alhamdulillah ayah saya dah pun guna herbalife...sebab jelous tengok mak saya badan sihat dan cergas...dalam degil-degil...guna juga...

Ingat lagi masa mula saya bagi..jual mahal sangat...sekarang dah guna...walaupun ambil masa yang lama...tapi tak pe...dengan kesan yang baik..insyallah akan terbuka hati...

Ok asyik-asyik herbalife...

Semalam saya pergi hantar baju nikah....memang harganya standard dengan butik...yang paling syoknya zack design ikut apa yang saya inginkan...

Ukur pinggang masa bertunang 36..semalam 30..hahah...seronok sangat..

Tapi pengajaran yang saya dapat sebelum beli kain fikir dulu kos nak jahit....sebabnya...kain nikah saya memang susah nak jahit...kainnya sahaja Rm600+++...sebab beli masa keadaan marah...kain saya memang nipis...full beading...saya dah tanya butik...memang harga yang zack bagi jauh lebih murah daripada butik..

Mula-mula memang nak burn sahaja kain baju nikah 2...yelah harga jahitnya memang mahal...berkali-kali pujuk Incik tunang nak beli yang dah siap...kiranya kain baju nikah 2 jual lah pada sesiapa yang mahu beli...tapi incik tunang cakap..buat sahaja...saya memang tahu harga upah jahit baju itu setahun yang lepas..sebab lepas sahaja beli saya terus tanya butik...memang upah mahal..

Semalam terpinar-pinar....juga...walaupun dah jangka harganya..yelah kain itu dah hampir setahun beli...memang dulu ikut duit sahaja nak beli....tapi lepas beli baru menyesal...tapi itu memberi pengajaran pada saya..saya mula buat bajet selepas peristiwa baju setahun yang lalu...sekarang ...memang semua perancangan ikut bajet..cuma baju nikah je...yang terlebih bajet...la memang rugi sangat....semalam masam sahaja muka....

Pengajarannya sebelum beli tanya upah dulu ok....baju nikah saya dress...memang nak sangat dress..tapi dress ini lain sikit...nanti dah siap saya up load...

Lepas sahaja pakai...nak jual....lah...hehehe...marah incik tunang...jadi penting ada bajet...nasib baik saya sedar cepat...kalau tak...memang over bajet...but semua on my bajet...bajet penting ok...

Incik tunang cakap:teliti sangat sayang....semuanya simpan dan catat..

Saya jawab:mestilah,balance boleh bayar duit downpayment rumah kita apa..heheh

Semalam juga saya beli brown paper...nak buat yang macam ini..



tapi yang saya buat lagi cantik dari ini lah...ini cuma contoh sahaja...daripada google..

Masa saya beli brown paper ini...Incik tunang marah....

Incik tunang:Sayang takkan beli yang macam ini sahaja..tak ada duit ke?

Saya jawab:Tunggu je lah hasilnya...

Saya dah start deco brown paper ini memang saya puas hati...nak kata jimat...cos untuk satu brown paper dalam rm0.20 sahaja yang siap deco ...tapi memang berpuas hati....

Cincin?

Tak sempat nak pergi tengok sebab Incik tunang nak tengok bola...dekat stadium


                          Sesiapa yang mahu turun/naik berat badan,improve health bolehlah pm

                                       Liana-019-3722521
                                       Danial-013-3333402

Thursday, December 6, 2012

Siapa yang kamu sayang


Soalan yang sering di tanya :

Siapa yang kamu sayang selepas ALLAH dan Rasul....

Saya menjawab:Ibu saya...

Saya sayang sangat ibu saya....

Hari ini saya pagi tadi saya tak dapat call mak saya...saya rasa macam gelisah...mak saya sihat tak? macam mana mak saya?

Saya sayang mak saya lebih daripada saya sayang diri saya....daripada tunang saya sendiri...

Mak saya sayang tunang saya...kalau nak tahu...masa tunang saya accident mak saya yang risau giler....

Kalau kekasih hilang boleh cari lain...

Tapi ibu....

Tiada galang ganti...

Hilang ibu,hilang selamanya....

Kasih ibu pada saya tak pernah berhenti..

Saya sentiasa berdoa mak diberikan kesihatan yang baik...

I love so much my mum... 

Saya pun sayang tunang saya...lepas kawin lagi bertambah sayang...




Cucu mak

Salam...

Asyik-asyik telefon mak..mak sibuk dengan cucunya...sampai saya cakap...

Saya:Asyik-asyik mak dengan cucu dia je....

Mak:Dah besar panjang pun jelous lagi ke?

Mestilah jelous....hahhaha....ini dia cucu mak yang buat saya jelous....



Cucu pertama

                                                   Cucu kedua baru sahaja lahir minggu ini

                                                         Comelkan cucu kedua mak...

jelous saya...


Aib diri

Salam semua...

Al-quran itu semuanya lengkap...

Sejak bermula masa bulan puasa haritu sedikit demi sedkit saya baca tafsir al-quran..sedikit demi sedikit..Incik tunang cakap kita kena belajar dengan berguru...Insyallah lepas kawin nanti Incik tunang akan bawa saya mendalami lagi ilmu agama....

Islam itu lengkap...

Dalam islam sendiri menyuruh kita menyimpan aib kita sendiri daripada kita sebarkan kepada semua orang..

Dalam islam sendiri tidak menyuruh kita sebarkan aib-aib orang lain...

Nampak betapa indahnya islam...

Saya bersyukur kerana di lahirkan sebagai seorang  yang beragama islam...

Seandaikan kita ada melakukan dosa yang besar..mohonlah pada ALLAH supaya aib kita tak diketahui oleh orang...dan berusahalah untuk berubah dan bertaubat...tak ada orang yang perfect

Kenapa perlu diceritakan pada orang lain aib kita sendiri?

ingat orang akan jaga aib u? tak? mungkin akan sebarkan..

Contohnya:

A:Eh aku ada rahsia tau...tapi jangan bagitahu sesiapa pun ..Si dia akan....bla...bla..bla...

A pulak akan cerita kan kepada B ,B akan cerita pada C,C akan cerita pada seterusnya...

Akhirnya aib kita diketahui oleh semua orang....

Yakinlah pada ALLAH...kerana dia akan menyimpan aib kita...

Moral the story:simpanlahbaik-baik aib kita...dan berubah menjadi lebih baik daripada hari ini...

Wednesday, December 5, 2012

Gaji tak naik- naik

Salam semua..

Semalam jumpa dengan downline saya...wa terkejut saya..badan dia semakin shaping...memang bebeza sangat...patutlah dia terus repeat order produk herbalife dengan saya..thanks kerana percayakan saya..hari ini budak ofis pulak ambil...walaupun just ambil teamix...tapi ada rezeki yang masuk...budak ofis jelous sebab saya semakin shaping sedangkan badan dia semakin naik....itu dia ambil..lelaki nak kurus..hehhee

Bersyukur dengan rezeki yang ada walaupun sikit...

Kembali tajuk utama...

Perbualan yang hangat antara budak rumah...sebab kitorang dibawah satu bos walaupun company nama lain-lain..

Budak rumah:Bos tak naik-naik lagi gaji aku...

Saya pun sebenarnya sudah letih menunggu kenaikan gaji daripada bos..kebiasaanya gaji tak naik banyak..naik just rm 100 atau around rm 500 sahaja...

Kadang-kadang saya rasa tak adil pun ada...apabila bos bagi gaji yang agak lumayan kepada staff sebangsa dengannya...

Kadang-kadang gaji yang tak masuk akal..orang yang tak reti berkerja bos bagi gaji yang agak lumayan...memang kebanyakan diorang tak puas hati...yelah mestilah dia nak tolong bangsa dia sendiri...betul tak?

Sekarang saya dah malas ambil tahu pasal gaji naik atau tak...

Yang pasti saya buat kerja saya penuh ikhlas..dan jujur..dan menimba  ilmu secukupnya...

Kerana saya yakin kerja yang ikhlas..one day pasti akan dapat...

                             Sesiapa yang ingin kurus ,menjaga kesihatan dan menambah pendapatan

                                             Pm-Liana- 019-3722521
                                             Pm-Danial-013-3333402

Sunday, December 2, 2012

Timeline persiapan kawin

Salam semua...

Dah masuk bulan december sudah....lagi 6 bulan akan bergelar raja sehari....semoga segalanya dipermudahkan....bersyukur dengan rezeki yang diberikan...

Target yang perlu dicapai bulan ini,smoga Incik tunang berjaya ke next level bulan ini....dalam herbalife...Insyallah...Incik akan start berkerja dua minggu lagi..

Target yang perlu di capai dalam persiapan perkawinan bulan ini...

Hati gembira kerana berjaya hasilkan bunga tangan...jumpa nak letak manik sahaja...gam tembak hilang......

ingat lagi bunga tangan stokin yang saya nak haritu...macam ini..

                                                                Sumber google

Bunga senang nak buat,tapi nak cantumnya kena ada kesabaran yang tinggi..sesiapa yang malas nak DIY...bolehlah pergi blog diatas...saya pasti sesiapa yang tempah dekat beliau mesti berpuas hati...


 Minggu ini saya akan tempah baju nikah...apa dah tempah awal? yelah sebabnya nak beading lagi,nak itu lagi...jadi untuk dapat orang yang glamour mestilah tempah awal-awal..pilihan saya...tak takut ke badan naik nanti.. saya just masuk awal tempahan..tak kelam kabut...

                                                 http://www.facebook.com/zacks.zackhussin 

Dia ada buat promosi sekarang ini....apa lagi cepat serbu...saya kenal ini pun daripada kawan sekolah saya munnafendy...tengok gaun dia nikah pun cantik kan...nak tengok hasil kerja dia tengok lah fb dia...saya dah booking dah zack nak datang jumpa dia hujung minggu ini...minggu depan zack pergi bandung selama seminggu..jadi...kalau yang tarikhnya nak dekat...jangan tunggu lama-lama...nanti tak sempat

                                         cantik kan baju ini..ini hasil tangan zack collection

Hujung minggu ini juga,cadang nak settle kan cincin kawin Incik danial...dia dah request awal-awal...jadi saya pun tunaikan lah hajatnya....yang ini own money...sebagai hadiah..tapi bukan hadiah dia yang betul lagi...ada lagi hadiah untuk dia...

Tadi dah call.....

                                                http://anggunklasik.wordpress.com/

Baru saya tahu,owner dia tinggal dekat seksyen 7,shah alam...mesra pelanggan je owner dia....sesiapa yang tinggal jauh pun...dia ada ambil tempah cincin..dan akan pos penghantaran....harga bermula daripada.....tanyalah sendiri..sesiapa yang masih tercari cincin silver....boleh lah pm anggunklasik...

Cantik kan.. 

Jadi....semuanya base on my budget....saya letak kan target setiap bulan....supaya....saya tak terasa duit mengalir terlalu laju nanti...

Semoga segalanya dipermudahkan olehnya...cukuplah target untuk bulan ini.....bulan depan lain pulak targetnya....

                                            Ya ALLAH engkau buka lah pintu rezeki kami...
                                   Ya ALLAH engkau permudahkanlah urusan kami...amin...
 
 ok Sesiapa yang mahu tambah pendapatan dengan herbalife..tiada duit untuk kawin...tapi serius sahaja..pm lah kami

Danial-013-3333402
Liana-019-3722521
 
                                                      

Thursday, November 29, 2012

Hanya DIA yang tahu


Rumah idaman

Good morning...

Saya kerja dekat syarikat developer...

Seperti biasa,sebelum launch bos akan tanya staff-staff samada nak beli atau tidak...

Haritu big bos jumpalah saya,promote dekat saya samada nak beli apartment atau tidak..beria-ria dia offer..

Kebiasaannya kitorang dapat diskaun dalam 10%,maknanya tak payah downpaymentlah...tapi kena buat perjanjian berkerja dengan dia selama 5 tahun...

Ramai staff cina yang beli...bukan beli untuk tinggal pun tapi pelaburan..memang untung...pelaburan hartanah ini..tapi kena ada ilmulah...tak ada memang tak bebaloilah...

Kitorang staff memang dapat harga yang rendah...lepas sahaja launch harga rumah naik hingga 10-25%..jadi memang bebaloi-baloi...sesiapa beli dengan bos..

Sebabkan projek yang sedang saya jaga dekat pusat bandar..memanglah bebaloi..depan hospital swasta...lepas itu sekolah Antrabangsa..syarikat saya yang bangunkan...memang bebaloi..

Tapi kenapa saya stay tak mahu beli?

Bos saya tanya..rugilah awak tak beli?

Saya cakap nak beli rumah atas tanah..

Bos saya cakap senang masuk pencuri...

Memang saya suka  tinggal di service Apartment...memang selesa (kan sekarang saya tinggal di Service Apartment) tapi saya tak suka tunggu liftlah...dah lah tinggi...

 Tapi kenapa saya tak beli,walaupun untuk pelaburan?

Saya tak suka buat kerja yang tak ada perancangan...jadi lepas kami kawin insyallah ada perancangan ke arah itu...kena dalami ilmu Hartanah dulu lah...kan..

 Rumah idaman saya?

Kalau boleh saya nak rumah banglo...tak kira lah dapat ke tak...tapi mestilah kena ada impian baru boleh dapatkan...

Sumber google lah..

 
 Kalau tak dapat yang dua tingkat satu tingkat pun jadilah...hehehehe....

Insyallah One day....Amin..


 




Kenapa saya jarang update progress kawin

Sesiapa baca blog saya tentu bosan...tak lain herbalife...dah kalau perasaan saya jarang update progress kawin saya...

Tahu kenapa?

Incik Tunang selalu baca blog saya....

Lagi satu,saya dah malas nak stress dia pasal cerita kawin....

Yelah orang laki ini semakin hari nak dekat ,semakin stress...

Stress pasal duit,tanggungjawab...macam-macam lah...nervous...

Nanti lain pulak jadinya..

Jadi buat selamba je....

Tak lah selalu excited nak kawin sangat(Pada hal memang excited nak kawin)

Nanti dia tanya baru jawab..tak tanya buat bodoh je...

Jangan bagi dia stress-stress...

Tapi progress tetap jalan lah...

Ya Allah engkau permudahkan lah urusan kami menuju jalan yang diredoi oleh mu..Amin...

Monday, November 26, 2012

Petua merapatkan hubungan suami isteri.

 Salam semua..

Ini saya dapat daripada blog Puan May (May) 
 
Pergilah sergah blog beliau,saya selalu singgah..memang menarik baca blog beliau ringkas tapi penuh makna..jadi pergilah serbu...saya share ini sebabnya..bagi panduan untuk family saya dengan incik tunang.. diorang memang selalu singgah blog saya..tapi tak mengaku..

♥ Petua Merapatkan Hubungan Suami Isteri ♥

1. Bila saja anda pulang ke rumah, carilah dia dahulu sebelum anda lakukan perkara lain dan peluklah dia.

2. Tanya kepadanya soalan-soalan yang tertentu menunjukkan anda sedar apakah yang dia rancang untuk lakukan hari ini.

3. Latihlah diri anda untuk mendengar serta bertanya soalan kepadanya.

4. Bentengi diri anda untuk menyelesaikan masalahnya, tapi tunjukkan sifat memahami anda.

5. Berikan padanya perhatian yang sebenar tanpa menunggu dia memintanya selama setengah jam setiap hari.

6. Bawakan kepadanya hadiah yang mengejutkannya pada bila-bila masa lebih-lebih lagi pada tarikh atau perayaan yang bermakna.

7. Rancanglah masa untuk bersamanya beberapa hari sebelum itu,jangan menunggu hingga malam Jumaat kemudian bertanya pula apakah yang hendak buat.

8. Jika pada suatu malam, dia merasa letih atau terlalu sibuk untuk memasak, tawarkan diri anda untuk memasak pula.

9. Selalulah memujinya dari segi kecantikan dan keanggunan rupa parasnya.

10. Akui perasaannya bila dia merasa marah.

11. Tawarkan bantuan kepadanya bila dia merasa letih dan penat.

12. Jadualkan mana-mana perjalanan lebih awal agar dia tidak kelam kabut membuat persediaan.

13. Sekiranya anda terlewat, jangan lupa untuk menelefon dia dan beritahu dia tentang hal itu.

14. Bila dia mahukan sokongan anda dengan bertanya mengenai sesuatu perkara, katakan ya atau tidak. Jangan jadikan dirinya rasa bersalah kerana bertanya.

15. Semasa perasaannya tersinggung, berikan padanya rasa simpati anda dan nyatakan kepadanya 'Saya kasihan awak tersinggung'. Kemudian diamlah, biarkan dia dapat merasakan bahawa anda memahami yang dia tersinggung. Jangan cuba jelaskan pula kenapa rasa tersinggungnya itu bukan salah anda.

16. Bila anda perlukan masa untuk bersendirian akibat gusar,katakan padanya anda akan pulang dan anda perlukan sedikit masa untuk berfikir mengenai sesuatu.

17. Sekiranya perasaan anda telah reda dan anda pulang ke rumah,bercakaplah dengannya apakah dia yang menggusarkan anda dengan cara yang hormat dan tidak menyalahkan dia. Dia perlu tahu agar dia tidak menyangka yang bukan-bukan.

18. Bila cuaca sejuk, eloklah rapatkan diri anda kepadanya dan biarkan kehangatan tubuh anda dapat menghangatkan jiwanya.

19. Pada masa dia mahu berbincang dengan anda, letakkan buku,majalah atau akhbar yang sedang anda baca, dan tutup TV. Berikan perhatian sepenuhnya.

20. Sekiranya selalunya dia yang membasuh pinggan, sesekali bantu dia untuk membasuh pinggan pula, terutamanya jika dia letih.Bantulah dia menggosok bekas yang sukar atau kerja membasuh yang sukar.

21. Pastikan bila dia letih atau marah, tanya dia apa yang dia hendak buat dan tawarkan bantuan anda dengan melakukan beberapa kerja yang akan dilakukannya.

22. Bila anda hendak keluar rumah, tanya dia adakah barang yang patut dibeli, dan jangan lupa pula membelinya.

23. Beritahu padanya bila anda mahu tidur atau mahu keluar.

24. Berikan dia lima kali pelukan setiap hari. Satu waktu subuh,satu zohor, asar, maghrib dan isya'. Jika tidak berkesempatan,himpunkan dua atau tiga pelukan pada waktu yang terluang. WOW!

25. Telefon dia semasa anda bekerja dan bertanya khabar atau kongsikan sesuatu yang menarik, atau hanya katakan 'Aku cinta padamu'.

26. Katakan 'Aku cinta padamu' sekurang-kurangnya sekali sehari. I Love u too..

27. Bantu dia untuk mengemaskan katil dan membersihkan bilik tidur.

28. Letakkan pakaian yang sudah patut di basuh ke bakul yang dikhaskan.

29. Selalulah periksa sama ada tong sampah sudah penuh dan tolong buang sampah. Kemudian tolong letakkan plastik sampah dalam tong tu.

30. Bila anda hendak berjalan jauh, telefon dia, biar dia tahu anda selamat sampai dan berikan nombor telefon tempat itu.

31. Basuhkan kereta yang dipakainya.

32. Bersihkan diri anda dan pakai wangi-wangian sebelum jima' jika itu yang dia suka.

33. Bila dia merasa marah kepada seseorang, eloklah anda menyebelahi isteri anda. Kalau anda tidak bersetuju dengan caranya, itu boleh diselesaikan kemudian.

34. Selalulah tawarkan diri anda untuk mengurut belakang,tengkuk dan kakinya. Yeay!

35. Jadikan tabiat merangkulnya dan mengasihinya yang bukan bertujuan untuk jima'.

36. Sabarlah bila dia mahu berkongsi pendapat dengan anda. Jangan mengalihkan pandangan anda pada benda lain, atau melihat jam.

37. Tunjukkan kasih sayang anda ketika bersamanya walau di khalayak ramai.

38. Bila anda memegang tangannya, jangan pula jadikan tangan anda kaku dan lumpuh.

39. Ambil tahu apakah makanan atau minuman yang dia suka agar anda boleh suruh dia memilih apa yang dia memang gemar.

40. Sarankan beberapa restoran yang baik, jangan bebankan padanya untuk menentukan di mana hendak makan.

41. Luangkan masa anda untuk pergi bersamanya ke tempat yang dia suka pergi, selama mana tempat itu adalah tempat yang baik atau diharuskan.

42. Wujudkan masa bila mana anda boleh memakai pakaian bersama-sama.

43. Cuba memahami bila dia lewat atau tiba-tiba mahu menukar pakaiannya.

44. Berikan perhatian yang lebih kepadanya daripada orang lain ketika anda berada di khalayak ramai.

45. Jadikan dia lebih penting dari anak-anak anda. Biarkan anak-anak anda menyaksikan bahawa isteri mendapat perhatian anda yang lebih utama dan lebih awal sebagai contoh kepada mereka.

46. Belikan dia hadiah-hadiah kecil dan comel.

47. Belikan untuknya pakaian. Pastikan anda tahu saiz tubuhnya serta warna, fesyen dan corak yang lebih digemarinya. Atau anda boleh belikan kain untuk dijahit kemudiannya.

48. Ambillah gambarnya pada waktu-waktu keramaian atau di tempat-tempat yang mahu dijadikan kenangan.

49. Luangkan masa bersendirian dengannya untuk melakukan sesuatu yang romantik.

50. Biar dia tahu bahawa anda bawa gambarya dalam dompet anda dan menggantikan ia dengan gambar terbaru bila sudah sampai masanya.

51. Biarlah anda yang memandu ketika berjalan jauh. Pandulah dengan selamat, tidak terialu laju hingga mengecutkan hatinya dan tidak pula terlalu perlahan sedangkan anda boleh laju.

52. Perhatikan bagaimanakah perasaannya dan berikan komen yang menunjukkan anda ambil berat seperti 'Awak nampaknya gembira hari ini' atau 'Awak nampak letih' dan kalau boleh tanya sebabnya agar anda tahu apa yang mengembirakannya dan sebaliknya.

53. Bila anda keluar bersamanya, anda sendiri perlulah tahu arah tujuan anda agar dia tidak terasa tertekan memandu arah kepada anda.

54. Solat bersama dan berdoa bersama.

55. Kejutkan dia dengan puisi atau nota cinta.

56. Layanilah dia sebagaimana anda melayani semasa awal-awal dahulu.

57. Tawarkan diri untuk membaiki sesuatu di rumah. nyatakan anda ada masa untuk itu. Tapi jangan pula tawarkan diri melakukan perkara yang tidak mampu anda lakukan dengan baik. Tolong asah pisau.Gunakan gam yang baik untuk melekatkan sesuatu yang telah pecah. Tolong gantikan lampu yang telah terbakar.

58. Bacakan dengan kuat sesuatu ruangan akhbar yang menarik minatnya.

59. Tuliskan dengan kemas apa-apa pesanan untuknya yang anda terima melalui telefon.

60. Pastikan bilik mandi bersih dan kering bila anda sudah mandi.

61. Bukakan pintu untuknya. Tawarkan diri untuk membawa barangan yang dibawanya. Tawarkan untuk bawakan barangan yang berat. Jika hendak berjalan, letak dan barangan yang hendak dibawa di kereta.

62. Bila dia memasak, pujilah masakannya.

63. Sewaktu anda mendengar dia berkata, pandanglah ke matanya. Tunjukkan bahawa anda berminat dengan menyatakan 'Betul kata awak'. Di masa yang sesuai, pegang dia dengan tangan anda bila anda berkata kepadanya.

64. Tunjukkan minat anda pada apa yang dia buat hari ini, pada buku yang dia baca, dan pada orang lain yang dia hubungi.

65. Bersedialah untuk masuk tidur bersama dan masuklah ke kamar seiring dengannya.

66. Berikan dia ciuman dan berikan salam atau kata selamat tinggal bila anda mahu keluar rumah.

67. Ketawalah pada jenaka dan senda guraunya.

68. Katakan terima kasih bila dia buat sesuatu untuk anda.

69. Rancanglah untuk makan angin bersamanya.

70. Berbincanglah dengan cara yang menunjukkan kepadanya bahawa anda mahu dia dapat apa yang dia kehendaki dan anda juga mahu apa yang anda kehendaki. Ambil berat, tapi jangan berat sebelah.

71. Bila anda berjauhan darinya, beritahu padanya bahawa anda rindu padanya.

72. Belikan untuknya makanan yang dia gemari.

73. Minta pandangannya tentang sesuatu dan hargai pandangannya.

74. Ramai lelaki menganggap yang penting bila bersama wanita ialah melakukan perkara-perkara besar saja tetapi sebenarnya yang akan memenangi hati wanita ialah bila lelaki melakukan hal-hal kecil untuk membantunya dan menunjukkan anda ambil berat padanya.

75. Dengan cara ini wanita akan merasa dirinya dicintai. Bila dia merasa dicintai, dia akan cinta pada anda tanpa berdolak-dalik.

76. Anda juga akan dapati bahawa melakukan kerja-kerja kecil untuk wanita akan mengubati hati anda. Bila dia gembira anda akan turut gembira. Anda akan merasa lebih berguna dan berjasa kerana isteri anda telah memperolehi perhatian yang dia perlukan.

Belajarlah berdikari....

Salam semua...

Sembang dengan budak ofis...siap diorang gelak lagi..sebabnya..kan sebelum ini saya cakap nak bagi sesuatu pada Incik tunang masa kawin nanti...

Liana mana ada orang buat..hang ini apalah...saya tahu kegemaran Incik danial..jadi saya nak bagi barang 2 sebagai satu hadiah..apa dia? rahsialah...

Blogwlaking...seronok baca blog-blog yang lepas kawin hidup bahagia...ada yang bunting pelamin...tahniah saya ucapan kan...jelous saya...mak saya cakap jangan jelous-jelous...nanti hang pun akan dapat apa yang mereka dapat...love so much my mother....

Ok...balik pada tajuk tadi...

Kenapa perlu berdikari?

Saya mula berdikari masa umur saya 16 tahun lagi,lepas je umur saya  18 tahun...semua saya nak saya guna duit saya sendiri...kalau saya nak berjalan ke,saya berusaha untuk dapatkan dengan guna duit sendiri...

Semasa ceramah haritu krusus kawin penceramah ada cakap tinggal lah sedikit keraguan di hati kita,agar suatu hari nanti..kita tak akan rasa jatuh tersungkur apabila kita dikecewakan...

Berdikari ini penting,sebenarnya...itu sebabnya saya stay akan berkerja walaupun dah kawin nanti..kadang-kadang saya suka menyakat Incik tunang,saya nak berhenti kerja lepas kawin..tapi saya happy apabila berkerja walaupun stress..tapi rakan ofis yang kelakar...jadi seimbang denagn kerja..

Berdikari itu penting kerana,kita tak tahu apa yang akan berlaku pada masa akan datang...contohnya..suami kita mati,suami kita curang...suami kita tinggalkan kita...bukan nak fikir negative..tapi sediakan payung sebelum hujan..

Sementara masih ada,layan dia dengan sebaik mungkin..layan suami dapat pahala tau...seronok kan kawin..layan suami pun dapat pahala...bila lah nak kawin ini...heheh...kalau apa-apa terjadi belakang kira..sebab kita dah buat yang terbaik...sentiasa berdoa bahagia berkekalan..tapi cuba belajar berdikari...itu je..faham tak?

Itu sebabnya..kita mesti ada duit simpanan,insuran nyawa..nampak benda ini remeh tapi benda inilah yang akan bantu kita pada suatu hari nanti...percayalah...berdikarilah jangan terlalu terleka...

kenapa perlu ada insuran? saya bukan agen insuran tau...benda yang baik apa salahnya saya kongsi....jangan cari saya untuk insuran tau,...cari saya untuk herbalife sahaja..

Insuran ini penting..dulu saya mana percaya insuran..yelah...bazir duit sahaja..tapi sekarang kan kos perubatan dah mahal...kadang-kadang kita tak mampu nak bayar kalau kita tak ada insuran..lagi..kalau kita kemalangan insuran lah cover...anggap insuran macam duit simpanan kita...memanglah kita rasa terbeban kerana duit banyak keluar..tapi percayalah suatu hari nanti ia kan membantu..

Tapi carilah insuran yang bertualiah....dan di yakini..jangan cari yang kena tipu...

Jadi sediakan payung sebelum hujan ok...





Sunday, November 25, 2012

Alasan yang tak logik

Salam semua...

Saya turut sempati,atas berlaku pada B2B...semoga tabah menghadapi hari-hari mendatang..Insyallah ALLAH merancang sesuatu yang terbaik untuk dia...amin...

Diantara alasan yang tak logik apabila berlaku curang dan pisah....

1.Tak serasi la dan dia membosankan lah

Secara logik akal lah kan,dah bertahun-tahun bercinta kenapa baru sekarang cakap tak serasi...kenapa tak putus je dari dulu? saya pulak terlebih emo

2.Dia terlalu mengkongkong lah\

Ini satu lagi dah tahu dia ini selalu kongkong u..tinggal je daripada dulu...la hati perempuan mula memang lah selalu cakap tak boleh lupa tapi kalau u cakap elok-elok dia akan dengar cakap u...dan u tak payah pening-pening kepala...

3.Dia cemburu buta lah..

Ini satu lagi,mana perempuan tak cemburu,kalau asyik-asyik u teringat dekat orang lain...pagi petang...teringat orang lain...bergayut dengan orang lain..memang lah dia cemburu...tak mahu bagi orang perempuan cemburu..tinggalkan sahaja perempuan itu...kalau perempuan itu bagi u bahagia..ambil je permpuan itu...selesai kes cemburu buta..senang kan...

4.Saya jatuh hati pada orang lain..

Ini satu lagi...kadang2 keliur perasaan...bila kita tengok orang itu manja,ceria dang tergoda..kita terus terpikat dengan dia..kita cakap alangkah indahnya kalau aku dapat dia...tapi pada hakikatnya lain....kita tak akan dapat apa yang kita ada bersama dengan orang yang dah lama kita bersama...cuba fikirkan..dia dah lama bersama dengan kita...tapi tak boleh ke kita hargainya..

5.Dia demand tinggi lah...

Ini satu lagi dah tahu dia demand tinggi kenapa kita masih jaga dia bertahun-tahun....senang tinggalkan dia daripada awal..kan senang..kita dah tahu kan..

6.Saya dalam proses mengenal hati budi nya..

Ini lagi satu..tak kan bertahun kenal,tak kenal hati budinya..ingat hati u baik je nak dapat yang sesempurna mana..cerminlah muka sikit......

Ini diantara pengalaman saya dengan kawan saya suatu ketika dulu....(ops jgn Incik tunang baca cukup)

Wahai lelaki....

Jadilah seorang yang betul-betul lelaki.....

Andai sudah kita pahat nama kita di hati dia,
Jagalah ia...
Sebaiknya..
Kerana itu Amanah daripada orang tuanya..

Sekiranya..
Tidak kita suka seseorang janganlah kita ambil hak sepatutnya...
kerana hak itu hanya untuk bakal imamnya...

Memang perempuan itu garang kerana..
Ia hanya inginkan seorang yang benar2 menjadi imamnya...

Andai kita lukai hati orang yang kita sayang,pasti suatu hari nanti..
Anda juga yang akan rasa..
Kerana Janji olehNYA,sesuatu yang pasti..

Jadi seorang perempuan jagalah maruah diri kita...berilah kepda yang betul dan sah menjadi milik kita...kerana janji sesorang hanya  manis dibibir...sahaja...kalau dia betul-betul sayang kita...pasti dia berusaha bersungguh-sungguh untuk menjadi yang halal baginya...walaupun saya belum berkawin..tapi persekitaran saya,saya dapat lihat yang halal itu lagi seronok...

Ya Allah ,aku yakin dengan setiap perancanganmu...kerana Islam itu Indah....




Allah sentiasa ada disisi kita

Salam semua..

ALLAH sentiasa sayang setiap hambanya...

Apabila di duga ...saya jadi lemah...

Tapi saya lupa..dugaan yang diberikan olehnya...hanya sedikit sahaja...sedangkan diluar sana..

sedangkan di Palestin...lagi kuat penderitan mereka...tapi mereka tabah..munasabah saya sekejap...

Apalah sangat...terlalu sedikit..

Saya cuba munasabah diri...

Kerana saya yakin...ALLAH duga saya kerana ALLAH sayang saya..

Kerana dia mahu berikan sesuatu yang terbaik untuk diri saya...

Kerana perancangan ALLAH lebih rapi daripada perancangan saya...

Betul lah orang yang sentiasa sayang kita ialah ALLAH...

ALLAH sentiasa sayang hamba-hambanya..walaupun berkali-kali kita ingkari perintahNYA.

Tanya diri kita hari ini,adakah kita patuh pada perintahNYA...

Janji manusia hanya sementara...Tapi janji ALLAH,janji pasti....

Saya menulis bukan bermakna saya baik...tapi apabila saya menulis saya untuk ingatan diri saya..agar apabila saya terleka...saya akan ingat sekali...

Mungkin saya membosankan...tapi..pasti ada.....

Saturday, November 24, 2012

Bunga tangan stokin

Salam semua...

Macam mana progress majlis perkawinan?

Hujung minggu ni saya penuhi dengan buat bunga tangan dariapa stokin...hampir 50 % siap,tetiba rajin pulak..Inspirasi?Jom layan gambar daripada google...




Sumber google...cantik kan tapi saya buat tak la secantik ini...


Sumber google..cantik kan...idyllart ada menerima tempahan bunga stokin..pergilah serbu laman webnya

Sumber google...memang jatuh cinta saya

Sumber google...dan lagi...cantiknya

Cantik kan ,saya punya hasil? tunggu lah nanti tak ada kejutan pulak..tapi tak lah secantik diatas...tapi janji saya puas hati...saya gabungan kan inpirasi daripad dua laman web diatas..



Thursday, November 22, 2012

Durian Crepe

Salam semua...

Wa nak buat juga durian crepe,tapi tunggu balik kampunglah....resepinya dah ada..ambil daripada blogger terkenal Cik epal. Cik Epal....dah lama teringin...

Resepinya..

Kulitnya

250gm tepung gandum
3 biji telur
400ml santan
100ml air
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning telur
 
Fillingnya
 
 1 cawan whipping cream
 Isi durian

Cara-caranya tengok lah blog Cik Epal...ye...just salin resepi sahaja..

Dah lama saya teringin sangat Durian Crepe ini...sejak Hilda's Bakery post dalam facebook..tapi dia tinggal di Kulai,Johor..Jauhnya..Sesiapa yang tinggal di Johor bolehlah add Facebooknya..HildasBakery
 
Tengok gambar daripada FB hildas Bakery
 
Sedapnya.. 

Kat Shah Alam ada jual tak?

Selalu sahaja dia post dalam fb...
 


Gps letak dekat motor

Salam semua...

Macam mana hari ini lebih baik daripada semalam tak?

Satu yang saya belajar hari ini,sekiranya ada orang tegur tentang kesalahan kita,cuba ambil positive thinking...sekiranya benda itu baik..apa kata kita berubah....

ok...hari ini sebenarnya saya kena gelak sahaja dengan budak ofis...hahah...dah jadi macam katak bawah tempurung sahaja...



Ceritanya macam ini...

Tadi saya tengok lori syarikat,saya jadi heran kenapa banyak sangat kuncinya dekat hand break..saya tanyalah

Saya: Banyaknya kunci

Pak Azhar: Hang tak tahu ke lori ini kena curi sebulan yang lepas..

Saya: Ha? kena curi? kalau kena curi macam mana boleh dapat balik?

Pak Azhar: La ,hang ini...ofiskan ada pasang Gps dekat lori ini,lepas je aku bangun pagi tengok lorry tak ada,aku telefon ofis...ofis pergilah semak Gps dekat mana kedudukan lori ini..akhirnya dapat juga dijumpai...

Saya: Wa baru ku tahu ada macam ini..saya secara sepontan cakap..kalau macam ini nak letak Gps dekat motor saya lah...(kan 5 bulan lepas motor saya kena curi)

Masing-masing gelak...

GPS ini bukannya macam Gps yang biasa kita guna..ia biasanya dipasang dalam body kereta..yang itu saya tak tahu..tapi tiap bulan kena bayarlah...ada sesiapa yang tahu? boleh bagitahu saya...

 

 


Orang berfikiran positive?

Salam semua...

Saya tak tahu sebenarnya kata-kata saya memberi semangat kepada orang..Alhamdulillah...saya banyak kawan tapi cuma saya kadang-kadang diam tak tahu nak sembang dengan diorang apa...diam bukan bermakna sombong tapi diam tau...

Macam nakpergi event Zero 2 hero je sekali lagi..tengok youtube..memang best event ini...Insyallah hujung minggu ini saya akan start roadshow yang pertama saya..memang seronok pergi roadshow...ada bersama dengan banyak orang ,banyak kita akan jumpa orang...pelbagai gelagat...ada yang kata makan herbalife ini boleh bawa matilah...

Tapi itu tidak mematahkan semangat kami,kerana kami yakin dengan produk ini,kerana saya dah cuba produk ini pada diri saya dan keluarga saya...Alhamdulillah dengan izin ALLAH,saya dapat kesan yang positive...semuanya kuasa ALLAH...

Macam mana nak berjaya?

Kelilingilah dengan orang berjaya...

Ada kawan-kawan saya yang mesej,Liana esok aku nak exam lah tapi aku tak ada semangatlah nak jawab..diorang kata susahlah...

Sebab saya dah pernah laluinya..Saya jawab jangan dengar kata orang..kata orang kadang-kadang boleh pakai,kadang-kadang tak boleh pakai...Hang berdoa,yakin pada diri hang sendiri..Insyallah berjaya..

Esoknya kawan saya mesej..Thank Liana aku boleh jawab...happy sangat..thanks..

Saya rasa seronok sangat...walaupun bukan duit yang saya tolong tetapi...sekadar nasihat...kawan saya berjaya juga...

Saya selalu bagi kata-kata positive dan semangat pada kawan-kawan saya,sedangkan saya? Mak dan Incik tunanglah yang selalu bagi kata-kata semangat pada saya....hehehe

Kadang-kadang kata-kata orang banyak yang menyakitkan hati saya..macam?

La perempuan apalah sangat jadi engineer,mesti senang kena buli? kalau yang lemah memang dah give up je..

La dasar MLM,memanglah cakap pun macam ayat MLM je?kadang-kadang niat nak bantu dia menambah pendapatan tapi disalah anggap...

Macam mana nak hadapi orang macam ini? 


1.Ingat ALLAH,cepat ambil wuduk dan baca Al-quran...hati saya tenang sangat...




2.Nampak gambar itu?..saya selalu senyum sampai ada orang kata saya ini gila dan tak ada perasaan....tapi sebenarnya saya tak mahu stress...sebab itu saya senyum...Kalau orang cakap dengan kamu macam itu...senyum sahaja....sampai orang itu stress....heheh....


3.Anggap sahaja kata-kata orang itu sebagai pembakar semangat untuk berjaya...buktikan kamu boleh berjaya...kamu boleh lakukan ...teruskan senyum...dan senyum...

4.Selalulah berada dengan orang yang selalu berfikiran positive,,ini penting sebenarnya..sekiranya kamu ingin berjaya kamu kena bersama dengan orang berjaya...ini terjadi dekat kawan saya...dia nak juga dapat anugerah dekan sebab lihat saya dapat dekan setiap tahun...hari-hari dia datang bilik saya dan akhirnya dia dapat dekan...saya pun tumpang gembira sangat sebab dapat bantu orang...

Saya beruntung kerana dikelilingi dengan orang yang berfikiran terbuka...kalau saya sedih...saya telefon mak saya,mak akan beri kata-kata semangat kepada saya...kalau saya sedih saya telefon Incik Tunang...saya sayang sayang family saya,incik tunang dan kawan-kawan saya..


Pesan saya,janganlah kita putus asa..anggap je kata-kata orang itu sebagai lalat sahaja,yang penting kita happy dan gembira dengan apa yang kita lakukan..tetapi lakukanlah kebaikan bukan kejahatan tau...tau..

Salam sayang dari saya Liana..

Sesiapa yang ingin menambah dan menurun berat badan pmlah saya...


sumber:google image









Ikan patin gulai tempoyak,restoran temerloh

Salam semua....



Sumber:google

Sedapkan....haritu selepas balik daripada gambang...singgah perhentian temerloh....Incik tunang cakap,La kedai mana buka malam-malam ini...pada hal baru pukul 8.30 malam..

Akhirnya dapat makan juga ikan patin  masak tempoyak.....

Tadi ,kawan ofis belanja di Temerloh...

Apa pergi sampai temerloh makan ikan patin,mengidam ke apa?

Dulupun terkena...hehehe..

Taklah Restoran temerloh di Seksyen 15,shah Alam..belakang Restoran Fish Bone..Kalau dari pusat bandar Shah Alam,ada roundabout,cari pukul 9..masuk simpang no 2..belakang KFC dekat petronas,seksyen 15..Straight  sahaja sampai jumpa Restoran Temerloh...

Ikan patin dia memang sedap,ikan tak hanyir...Ikan patin sangkar seketul baru Rm8.00...

Tak rugi mencuba,suka Restoran Temerloh ini sebab ,banyak masakan kampung,cakap je sambal apa,sambal Macang,budu,tempoyak..memang ada...sesiapa yang teringin makan masakan negeri pahang ,Restoran  Temerloh memang tempat yang sesuai...

Apa lagi pergilah serbu..hehhe...kalau ajak saya..memang saya tak menolaknya



Tuesday, November 20, 2012

Sentiasalah berdoa...

Salam semua..

Tersenyum gembira Incik Tunang tak jadi  pergi Qatar,baca entri sebelum ini...walaupun gajinya banyak di Qatar..Tapi saya lebih suka Incik Tunang bersama saya dan keluarganya...walaupun gaji disini tak banyak..tapi saya percaya dengan rezeki yang dijanjikan oleh ALLAH andai kita berusaha,ALLAH sentiasa mendengar rintihan setiap hambanya yang sentiasa berdoa...

Kehidupan saya,banyak yang ALLAH tunaikan permintaan saya,sentiasa kita dekatkan diri kita pada ALLAH,andai doa kita sentiasa tidak dimakbulkan olehNya...

Andai ALLAH lambat makbul permintaan kita,jangan kita berputus asa berdoa dan beribadah kepadanya..kerana sesuatu yang terjadi banyak hikmah yang tersembunyi..

Andai ALLAH turunkan ujian kepada kita,jangan kita putus asa dan mengeluh kerana ALLAH sedang merancang sesuatu yang  lebih baik untuk kita,munasabahlah diri baiki diri kita balik....perbaiki diri kita balik...sentiasa dekatkan diri kita kepada ALLAH...

Saya bukannya orang yang baik,tapi saya cuba perbaiki diri saya sedikit demi sedikit...semoga saya akan beristiqamah dalam melakukan kebaikan..

Marilah kita bersama-sama hulurkan bantukan kepada rakyat Palestin,marilah bersama-sama kita berdoa semoga ALLAH lindungi rakya-rakyat palestin daripada Yahudi..YA ALLAH selamatkanlah bumi palestin ..Rasa sedih melihat anak-anak Palestin terbunuh..dimanakah kemanusian mereka...


SELALU BERFIKIRAN POSITIVE UNTUK BERJAYA

Salam semua...

Dah lama saya tak tulis blog...sebab beberapa hari berada diGambang untuk event Zero 2 Hero herbalife..balik hari ahad letih sangat...baru hari ini berkesempatan untuk menulis..

Memang seronok sangat saya hadiri program ini,banyak kawan baru yang saya kenal..banyak semangat baru yang saya dapat..disini saya nak share...anda boleh guna dalam kehidupan anda samada buat business  herbalife ataupun apa-apa busines sekali pun...

Untuk berjaya sebenarnya kita perlu dikelilingi oleh orang-orang yang berjaya,mula-mula saya tak faham sebenarnya kenapa upline saya suruh pergi event zero 2 hero...buang duit sahaja pergi saya kata..tapi sebenarnya disini lah saya dapat inspirasi dan semangat untuk terus maju kehadapan...tak rugi saya pergi,rasa bebaloi-baloi...

Kadang kata negative daripada orang,biarlah kita pandang sepi sahaja.Sebabnya kata-kata negative orang pernah membuatkan saya gagal suatu ketika dulu,sampai sekarang saya menyesal..

Peristiwanya..ketika saya belajar dulu...sesiapa yang selalu baca blog saya mesti tahu..ketika saya belajaar dulu saya pergi rasa down gila,masa saya tahun pertama dan kedua Ijazah...memang drop gila keputusan exam saya..diantara kata-kata negative orang...

1.La,buat apa ko belajar tinggi-tinggi,bukan tentunya ko dapat kerja pun,,,akhirnya engkau menganggur juga...

2.La,buat apa belajar...nanti laki ko akan tanggung ko...buat habis duit pun...

3.Eh,ko tahu kawan aku dia ada ijazah,akhirnya dia jadi juru jual sahaja...tak payahlah belajar buang duit sahaja..

Kerana kata-kata negative orang ini,saya taklah gagal..tapi result saya tak seperti masa saya diploma...tapi bersyukur saya sempat sedar, saya berjaya dapat anugerah dekan pada tahun seterusnya..tapi tak berjaya tamat dengan apa yang saya idamkan,

Timbul penyesalan kerana saya hanya mendengar kata negative orang sahaja...alangkah ruginya saya....kawan-kawan saya sekarang berjaya kerana keputusan yang bagus..ada yang pergi pratical dekat luar negara..saya sedar semuanya ada hikmah yang tersembunyi..sekiranya  you belajar bersungguh-sungguh you akan dapat tajaan biasiswa,belajar percuma...memang itu tak dapat dinafikan..jadi kepada pelajar,sekiranya you belajar di universiti belajarlah bersungguh-sungguh  untuk dapat belajar percuma...percayalah..saya dapat belajar percuma kerana kesedaran saya..

Sekarang saya tak mahu menoleh kebelakang lagi...hanya mendengar kata-kata negative orang,menjatuhkan semangat saya sahaja..saya mahu dikelilingi dengan kata-kata positive dikeliling saya...saya tak mahu menyesal kerana tak mengambil tindakan untuk terus maju kehadapan...saya yakin dengan pilihan saya...

Jika ingin berjaya sentiasalah dikelilingi dan berkawan dengan orang yang berjaya..nanti saya sambung balik pengisian zero 2 hero...

Jangan cepat putus asa teruskan berusaha...

Gambar saya? nak tengok jom jumpa atau add fb saya...

sekiranya betul-betul serius join herbalife pm saya atau ada fb saya Noorliana liana....

Saya hanya ambil orang yang benar serius yang tak serius saya tak ambil...buang masa saya...







Tuesday, November 13, 2012

Kenapa DIY

Salam semua,

Dah lama rasanya tak bersantai dirumah,hari ini dapat juga bersantai dirumah..

Akhirnya siap juga bunga pahar saya,dah siap letak kain net sekali...lega rasanya...

Soalan yang sering ditanya kenapa DIY?

Tak ada duit ke? La beli jelah...

Maksud DIY?

Do It yourself,dalam kata melayunya lakukan sendiri..

Ada B2B,yang punya duit tapi dia DIY juga,ada yang DIY pelamin,bunga telur,sticker,kad kawin ,veil,baju sanding dan macam-macam lagi...

Sebab kenapa nak DIY?

Pertama

memang dengan DIY kita akan dapat jimatkan duit..betul,macam saya,keinginan saya tinggi untuk bunga pahar,saya tengok harga sekuntum dalam rm3.00 yang saya inginkan...akhirnya saya DIY,jimat RM200..demand tinggi tapi bajet rendah...nak beli yang murah bunga pahar pun boleh tapi dalam hati nak sangat macam itu..akhirnya tercapai selepas saya DIY sendiri..


Kedua,

Kepuasan,ada juga b2b yang DIY sendiri pelamin sampai orang cakap dah tak ada duit sangat ke? tapi bagi saya semuanya sebab kepuasan,lepas kita tengok hasil kita DIY sendiri,dalam hati bebunga-bunga kerana hajat kesampaian dan hasil penat lelah..tak semua kerana duit tapi sebab kepuasan,kadang-kadang apa yang kita hajati ,kalau kita tempah kadang-kadang apa yang diinginkan orang buat lain ,jadi dengan DIY  sendiri apa yang dihajati kesampaian..


itu jelah..bunga pahar sudah siap,sekarang nak  buat bunga tangan pulak untuk nikah...warnanya unggu dengan kuning...macam dalam entri saya sebelum ini..

bunga tangan nikah....bahan dah beli guna stokin lagi...jatuh hati dengan bunga stokin..

Semoga segalanya berjalan dengan lancar..amin

Sunday, November 11, 2012

Booking pelamin

Salam semua...

Dah lamatak update persiapan kawin sebab sibuk dengan herbalife,hujung minggu lepas,saya bersama Incik tunang balik ipoh,senang sikit jalan dengan Incik tunang...nak pergi mana dia bawa,thank Incik tunang..nampak hensem pulak semalam... 

Semalam,mak saya masak sedapnya,dah lama mak saya tak masak sesedap itu..sampai Incik tunang tambah nasi..berselera dia makan,mak masak ikan keli masak merah,gulai ayam kari,kangkung tumis belacan dan sambal macang,memang sedap sangat..selalunya mak masak ala kadar sahaja..tapi semalam memang sedap..thank my mother..petangnya kitorang makan mee rebus ramli bawa mak berjalan-jalan dengan bakal menantu...

Semalam kitorang pergi survey pelamin walaupun dah ada tempat yang kitorang nak,enti sebelum ini kan saya kata dah booking pelamin,tapi abah saya stay tak booking,itulah semalam saya pergi booking,pergilah cari pelamin tempat lain...harganya memang mahal kot tempat lain khemah 10x 20 harganya rm250 ,mahal kot tak ada kerusi dan meja..pengsan disitu,baju dah lah tak cantik..kata update tapi sebenarnya  design lama..pelamin dengan baju rm3000++,pengsan lagi..

Akhirnya pilihan kami...

D'Astana kristal
No,13&19,kompleks Pknp,
Jalan Pasar,Kg Sungai Tapah,
Gugusan Manjoi,
30020 Ipoh Perak,

No tel: 019-54707008(Yusri)
        
 Kenapa kitorang pilih D'Astana krisal?

Termasuk saya dah yang keempat adik beradik saya ambil D'Astana kristal ,kerana harganya murah..

Saya dah tengok survey banyak tempat,harga lain tempat memang murah tapi banyak sangat kos-kos tambahan,jadi tak puasa hati lah..campur-campur D'Astana juga yang paling murah...

Saya dapat Pakej

Pelamin,
Khemah dia besar 20x20(RM150 siap ada kerusi dan meja)-tempah 6 khemah,sebab khemahnya besar.
Baju pengantin(Laki+perempuan)-design banyak yang baru
Mekap(2 kali)
Hiasan bilik pengantin
Veil + tudung +kasut(perempuan)
Akseoseri
Hiasan meja pengantin
Pintu gerbang
Bantal nikah
Bunga Tangan
Mcm-mcm lagi...

Puas hati..

Selepas dah dapat pelamin..malamnya dalam pukul 9.00 malam,kitorang cari OP pulak.hehehe..settle..ambil pakej laki dengan perempuan...nanti yang OP saya buat entri lain,harga memang bebaloi-baloi,service pun ok sahaja..

Untuk OP cubalah tengok fb manjafoto dulu   ManjaPhoto

Selesai,ada orang cakap cepatnya booking OP,bagi saya...bukannya apa..dulu saya pernah terasa,yang di idam tak dapat jadi kenyataan kerana dah full booking akhirnya..sekarang dapat apa yang diidamkan..

Semoga segalanya berjalan dengan lancar,amin