Jom Click Sini

jom click sini

Tuesday, December 31, 2013

Coretan sepanjang 2013

Assalamualaikum....

Dah lama saya tak menulis blog kesayangan saya..kerja yang terlalu banyak sejak akhir-akhir ini menyebabkan saya tak berkesempatan untuk update blog...

Terlalu banyak coretan yang saya ingin tulis kan tapi kesibukan masa yang tidak mengizikan saya untuk mencoretkan sesuatu...

Hari ini masuk tahun 2014..tahun 2013 sudah pun berlalu meninggalkan kita...

Tahun 2013 banyak memberi kenangan ,kisah duka...suka...ketewa....menangis...gembira...tahun yang banyak mematangkan diri saya...menjadikan saya dewasa....mematangkan saya....menjadikan saya seorang yang tabah...menghadapi liku-liku kehidupan...

Perjalanan yang bermula pada awal tahun 2013...saya diduga....Ya Allah...dugaan yang paling besar...tak semua orang tahu cerita itu....biarlah menjadi satu rahsia....pengajaran yang saya dapat....tegas dalam melakukan sesuatu...tetapkan niat...jangan bagi orang memperbodohkan diri kita atas kelemahan yang kita ada....

Dugaan itu mendekatkan diri saya dengan ALLAH...mungkin kerana kealpaan saya dalam mengerjakan ibadahnya .....dugaan itu terlalu berat untuk saya tanggung....Tapi Alhamdulillah...percayalah sesuatu yang terjadi ada hikmah yang tersembunyi...

Banyak kisah-kisah saya tahun 2013...yang betul-betul membuatkan diri saya dekat dengan ALLAH....

Perjalanan kehidupan seseorang itu....tak semuanya sama...

Ada perjalanan kehidupan yang pada permulaannya diduga dengan pelbagai dugaan

Tapi akhirnya ada kemanisannya...

Kalau hari ini kita senang dengan apa yang kita ada....

Janganlah kita mencaci orang yang berada dibawah.....

Kerana bumi ini sentiasa berputar...hari ini kita berada diatas...tak mustahil dalam sekelip mata kita berada dibawah...

Yakinlah kekayaan itu juga....adalah dugaan daripada ALLAH...

Kemiskinan itu juga...adalah dugaan daripada ALLAH...

Sentiasalah mengingati ALLAH dalam melakukan sesuatu...

Tahun 2013 juga memberi seribu satu kenangan manis pada saya apabila saya bergelar isteri kepada Encik suami...

Suatu kenangan yang indah...Apabila hubungan yang haram menjadi halal....satu kenikmatan yang begitu indah...

Alhamdulillah bahawa....hubungan yang halal itu memberi satu ketenangan jiwa yang sungguh tenang...beribadah kepada ALLAH...menjadi lebih tenang dan damai...sesiapa yang belum berkawin segeralah bernikah...

bersyukur kerana saya mendapat keluarga mertua yang baik...melayan saya dengan baik....

Satu pengajaran yang berharga saya dapat pada tahun 2013 ialah....

Jadilah diri anda sendiri..

Bersyukurlah dengan apa yang anda dapat kerana lebih bermakna lagi kehidupan anda...

Jangan jadi orang lain...kerana setiap manusia diberikan kelebihan masing-masing...

Insyallah semoga tahun 2014 memberi satu kenangan dengan kehadiran orang baru dalam kehidupan kami...

Salam sayang daripada saya...


Saturday, November 16, 2013

Accident

Assalamualaikum

mama sayang sangat dekat baby...pergerakan baby...memang rasa bertuah sangat diberi peluang untuk merasanya bersyukur

Isnin lalu...papa cuti sebab sakit perut...jadi balik papa ambillah...

Tanya papa dah ok je....papa cakap ok....jadi memang teringin sangat mama nak makan  Char kuey teow dekat TTDI...

Biasanya papa bawa kereta Unser tapi hari itu papa bawak kereta myvi...sebab Atuk suruh repair....

Dalam perjalanan Ke TTDI ,dah magrib masa itu...papa ambil lewat sikit sebab kereta lambat siap...

Sembang dengan papa ...tiba-tiba mama menjerit...papa....divider....betul-betul dekat dengan Continental Seksyen 13...Papa bawa macam mana mama tak tahu...mama hanya tutup mata sahaja...kereta bagaikan terbang...YA ALLAH....mama dah tergetar-getar...nasib baik tak ada kereta dekat depan itu...

Mama menangis...papa berhentikan kereta...tengok...minyak hitam bocor...tayar pecah....Lain-lain tak ada apa...ALLAH masih sayangkan mama dengan papa...

Mama memang takut...telefon Atuk.....Suruh Atuk ambil....mama memang takut sangat...Papa tukar tayar....sementara tungguh Atuk datang...kereta memang tak boleh nak bawa...sebab minyak hitam bocor...papa dah lah kurang sihat....masa papa tukar tayar....

Tiba-tiba papa berhenti...tengok muka papa dah pucat....mama menangis tak bagai papa buka tayar....mama sayang papa...mama takut apa-apa terjadi pada papa...papa ada lelah....itu mama risau....mama memang risau sangat....Atuk tak sampi-sampai lagi masa itu....mama memang takut...Atuk pergi ambil nenek itu yang lambat....

Bila papa dah ok...papa sambung balik...mama tak bagi tapi...papa stay nak juga tukar tayar...degil papa kamu...

Tiba-tiba ada seorang mamat datang tolong...baik mamat ini....dia tolong panggilkan abang foreman.....datang...dan bawa kereta dekat bengkel...mama memang lapar sangat...

Nasib baik kereta boleh baiki...Atuk datang tengok...takut kereta kena tinggal dekat workshop....

Anak mama kurang bergerak start malam itu risau sangat mama...mungkin anak mama terkejut....

Mama mintak maaf...

Esoknya papa bawa mama makan Char kuey teow...baby memang suka sangat..sebab dapat apa yang dia nak...

Lusanya...mama pergi scan dekat klinik swasta...mama risau sangat takut-takut apa-apa terjadi dekat anak mama...mama sayang kamu....

Doktor kata baby sihat...tenang hati mama...kalau tidak mama tak lena tidor...

Papa bawa kereta hati-hati

Papa cakap dia dah tak biasa bawa kereta myvi....sebab kecil...kereta unser kan besar...sedangkan dulu kereta myvi lah papa yang selalu bawa mama pergi dating...


Monday, November 4, 2013

Alam perkahwinan

Assalamualaikum.....

Bersyukur dah 5 bulan lebih usia perkahwinan saya...bersyukur kerana diberi kesempatan untuk merasa alam perkahwinan... 

Terasa macam semalam sahaja semua itu berlaku....

Ketenangan itu ada dalam alam perkahwinan....ketika dulu hati masih gelisah ketika bersolat...Alhamdulillah kini hati lebih tenang...

Sesiapa yang belum berkahwin cepat-cepat kawin...

Alam rumah tangga ini banyak dugaan yang kita sendiri tidak jangka...

Ada yang pahit,ada yang manis....rencah-rencah kehidupan...Langit tak selalu nya Indah....tapi Ibu berpesan....sentiasa lah yakin apa yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi ....

Rutin selepas berkawin

Bangun pagi, kalau dulu masa bujang....selepasnya solat subuh sambung tidor sampai jam pukul 8.00 pagi...baru bangun dan siap pergi kerja.....sebab masuk pukul 9 pagi...

Tapi 

Lepas kawin...bangun awal...pukul 6.00 lebih sudah bangun...lepas mandi dan solat buat sarapan untuk suami ....suami tak cerewet sangat lah.....makanan dia berasaskan roti...jadi senang je lah....tapi pening kepala juga fikirkan menunya...kalau dia tak makan maknanya dia dah jemu lah....asyik itu je...jadi kena fikir menu lain lah...heheh

Soal makan memang husban tak cerewet sangat....kalau penat sangat goreng je ikan masin mesti husban makan...

Lepas kawin banyak yang dah berubah....

Kehidupan lebih bermakna lagi...

Tiba-tiba rindu pada husban....




Sunday, November 3, 2013

Resepi ikan patin masak tempoyak

Assalamualaikum...

Hari sabtu hari tu balik temerloh...memang baru je mengidam nak makan ikan patin masak tempoyak...

dalam perjalanan balik kampung selepas menghadiri majlis perkahwinan sepupu husban...Mother in law berhenti di kedai jual ikan patin sangkar....MIL beli tiga ekor ikan patin....wa dalam hati akhirnya tercapai hajat....

Petang itu MIL cadang nak masak gulai tempoyak,tapi tempoyak habis...jadi masak asam je lah...

Esoknya,saya dengan husban balik awal pagi sebab husban kerja...jadi sampai sahaja rumah terus rendam ikan patin...masak nasik...seekor ikan patin habis saya makan...terlepas hajat...

Resepi ikan patin tempoyak...

Resepi ini ringkas je...senang tak banyak bahan:

Basuh ikan patin dengan asam jawa +  tepung...rendam dalam masa 10 minit sahaja..jangan rendam  lama sangat nanti hilang kemanisan ikan...

Bahan-bahannya

1 ekor Ikan patin
2 sudu besar Tempoyak
Garam secukup rasa
1helai daun kunyit
kunyit hidup
2 asam keping
Air
4 Cili padi

Cara-caranya:

1.Kisar cili padi+ kunyit hidup(jangan kunyit serbuk tak sedap)
2.kemudian masuk kan bahan kisar +ikan patin + asam keping +garam+tempoyak
3.Perap selama 10 minit
4.Kemudian masuk kan air sampai ikan tenggelam
5.hidupkan api dan masak
6.Sedia untuk di hidang

Selamat  mencuba...

Thursday, October 31, 2013

Anak mama

Assalamualaikum....Hari yang indah....

Bersyukur kerana masih lagi bernafas dibumi ALLAH...

2 minggu lepas saya pergi check up dekat klinik kesihatan seksyen 19,Shah Alam...

Husban cuti untuk temani saya....kali ke dua husban teman saya....

Lama sangat husban tunggu,rupa-rupanya  jururawat yang jaga saya tak datang....

Husban tunggu sampai tetidor.....mengantuk....kesian dia.....

Lepas check berat,air kencing ,darah semua....saya jumpa jururawat....

Jururawat check saya....tengok ketinggian rahim saya hanya 16cm...sedangkan...saya dah 18 minggu...dia cakap  rendah sangat macam baru 16 minggu je....

Saya blur-blur lah mana tahu.....buku  tentang kehamilan memang saya beli tapi tak faham....

Dah hati dah rasa betul-betul nak menagis...jururawat kata tunggu luar nanti jumpa doktor...

Jumpa husban...muka memang nak menangis ...husban tanya kenapa?

Saye terus g tandas...dan lepas keluar tandas...no saya dipanggil....

Doktor scan...dia cakap semuanya ok....berat baby baru 234 gram sahaja..baca buku normal kalau 18 minggu berat baru 234gram...

Hati pun rasa gembira,masa scan baby memang aktif je....seronok sangat tengok...

Sayang mama dekat anak mama ni....

Bersyukur kerana diberi peluang merasa....

Semoga anak mama menjadi anak yang baik...Amin...

Dah boleh rasa baby bergerak sejak minggu ke 16 lagi...mula-mula tak tahu pun...tapi...memang itu rasanya pergerakkan baby...

Nikmat yang terindah yang ALLAH betikan....

Banyak cerita yang saya nak coretkan tentang baby saya...cerita lucu ...nanti dah lepas bersalin saya coretkan ceritanya disini...

Saya yakin dengan Janji ALLAH...

Anak mama.....


Sunday, October 27, 2013

Laksa Tanjung

Assalamualaikum....

Dah lama tak update blog....semalam....saya dengan Mil & Fil pergi ke Jalan TAR semata-mata ingin makan Laksa...

Husban seperti biasa kena tinggal sebabnya kerja...

Mula-mula tak mahu pergi sebab penat baru balik kerja dan tak mahu ganggu Mil & Fil pergi date...memang Mil & Fil romatik orang nya....hehhehe

Tapi dengar je Mil cakap nak makan laksa...terus cakap ye....memang tengah mengidam laksa...macam tau-tau sahaja....entah lah sejak mengandung ni suka sangat makan laksa....entah lah...

Kami pergi naik ktm je...sebabnya yelah kalau naik kereta mesti jem..semasa bujang dulu pun saya kalau pergi KL....naik ktm je...senang...

Kami makan dekat Jalan tar....pasar yang ada setiap hari sabtu je...namanya Laksa tanjung...dah lah sedap...harganya RM3.00 sahaja...murah gila...siap ada telur separuh....sayur lagi...tak rugi beli...dekat Shah Alam pun RM3.50...semangkuk...

Makan laksa...lepas itu makan nasi lemak...murah je rm1.00...sebungkus...memang murah....nasi lemak daun pisang...sedap-sedap...kekenyangan...

Balik bungkus...nasi Beriani Rahman  kambing dan ayam..memang semalam kekenyanglah...

Lepas je makan terus balik Rumah...pergi KL semata-mata ingin makan Laksa sahaja...



Sunday, October 20, 2013

resepi kulit karipap

Assalamualaikum...

Saya memang suka masak...tapi masak tak lah sedap....tapi baik mencuba memasak...lama-lama akan menjadi sedap juga....

Setiap hari memang saya memasak untuk husban....husban saya memang suka makan...pagi-pagi wajib sedia kan sarapan pagi untuk dia...dia tak suka yang makanan berat-berat seperti nasi goreng ke...bihun ke...

Yang husban suka roti ataupun kuih-kuih....nak masak kena tanya dia dulu....kalau tidak membazirlah namanya...pernah suatu hari encik husban suruh masak ayam goreng tepung....tapi saya buat ayam goreng biasa...alamatnya tak makan encik husban...

suka tengok dia makan....petang tadi saya buat karipap forezan dengan popia...esok senang cikit...pagi-pagi bangun terus sahaja masak....

Ini nak share resepi buat kulit karipap yang ranggup...percubaan pertama saya jadi....cuma intinya tak menjadi sangat sebab guna daging kisar....

resepinya...saya ambil daripada google...tak ingat linknya...

resepinya:

400 gram tepung gandum
2 sudu mentega
1/2 cawan minyak(panaskan minyak)
air sejuk
garam

cara-caranya:

1-campurkan tepung gandum dan mentega gaul sampai sebati...
2-kemudian campurkan minyak yang telah dimasak...gaul sampai sebati...
3-masukkan air sejuk yang telah dicampur air sedikit demi sedikit sehingga aduan menjadi doh...
4-kemudian masuk dalam peti ais selama 1 jam sebelum dicanai...

Memang ranggup je kulit karipap ini....

selamat mencuba...



Saturday, October 19, 2013

Duit tak cukup ketika belajar

Assalamualaikum...

Entry ini dah lama nak publish tapi tak siap-siap sebabnya terlalu sibuk dengan kerja....

Kadang-kadang terasa sungguh seduh dengan anak muda zaman sekarang....

Terbaca dekat fb yang ceritanya si anak yang masuk universiti tapi masih minta duit dekat ibu ayah hanya untuk enjoy...

Laju je gugur air mata saya...kesian dekat mak dan ayah nya....

Saya masih ingat lagi ketika saya masih belajar dekat universiti....

Saya bersyukur kerana dapat biasiswa....duit saya terlebih cukup...

Tapi siapa cakap kalau belajar dekat uitm atau pliteknik...duit ptptn tak cukup? sebenarnya cukup....cuma kita sahaja yang buat tak cukup....

Saya orang susah....ayah kerja tukang...mak pulak jual kuih.....memang  kehidupan kami sekeluarga memang susah....kais pagi makan pagi kais petang makan petang...memang susah....kalau nak cerita panjang pun tak habis....memang menangis kalau dikenang-kenang kembali...sebab itu saya belajar untuk berjaya...

Sebelum masuk universiti...saya tanya adik saya...apa tujuan kamu masuk universiti? kalau sekadar untuk enjoy lupa kan sahaja hasrat kamu...cari kerja terus....tak payah beban kan duit dengan pinjaman PTPTN....dan menyusahkan kedua orang tua.....universiti bukan tempat bercinta tapi tempat belajar...

Bercinta entah kemana....habiskan duit sahaja...pointer entah ke mana....baik cari kerja bina kerjaya....

Sedih sebenarnya....bila anak muda banyak ambil kesempatan dekat ibu ayah...minta duit.....tapi enjoy yang lebih....

Duit sebenarnya cukup...kalau pinjam PTPTN....semasa ijazah....dapat rm3500....bayar yuran balance ada rm 2900 bahagi dengan 5 bulan ,setiap bulan ada lagi rm580...mana tak cukupnya...

kalau tak cukup cuti semesta pergi lah buat kerja part time,terlebih cukup.....

Sebabnya tak cukup duit disebabkan sikap kita sebenarnya...

-Masih lagi belajar tapi mewahnya...makan dekat restoran makanan segera...Mcd lah Kfc lah....kaya sangat...

-Bergayut dengan bf @ gf sampai bil bulanan mencecah rm200 hingga rm300...

-Pakai handset mahal...bertukar setiap kali keluaran terbaru...

-Pakaian berjenama....nak yang ada branded sahaja....

-Keluar pergi bercuti...dekat cameron lah...dekat langkawi lah....

-Besday bf @ gf beli lah hadiah mahal-mahal...

Sedih sebenarnya.....

Ketika belajar dulu.....Alhamdulillah sebenarnya rezeki saya murah...setiap kali dapat sahaja duit biasiswa....saya  akan spend duit untuk bagi duit dekat mak saya...masih belajar pun saya masih mampu bagi duit dekat mak saya...saya keluarga susah....adik-adik masih lagi belajar...kalau nak buka sekolah saya mesti fikir adik saya ada duit tak nak masuk alam per sekolahan....itu yang saya fikir...

Ketika masih belajar,saya sering disindir...pakai baju yang sama lah....tak ikut teknologi terkini lah ketika beli handset..tak ikut kawan pergi berjalan lah...Yes memang duit biasiswa saya banyak...tapi saya anak orang susah....

Saya selalu pekakkan telinga ketika saya belajar....bukan saya tak mampu nak beli...saya mampu sahaja nak beli tapi saya fikirkan mak dan ayah saya....kalau saya tak ada duit tak kan saya nak mintak dekat diorang? diorang dah lah susah....tak kan saya nak  susahkan diorang?

Ada yang kata saya bodoh kerana bagi mak saya duit semasa saya belajar....tapi saya pekak kan telinga kerana saya tahu apa yang saya buat...

Saya bersyukur kerana sepanjang saya belajar saya tak susahkan mak dan ayah saya....pasal duit...kalau saya tak ada duit.....saya akan cari sendiri...kerana saya sayang mak dan ayah saya...

Walaupun saya tak pakai baju mahal...handset berjenama...selalu dikutuk kedekut...tapi saya bersyukur kerana rezeki saya sentiasa ada....Alhamdulillah sekarang saya dapat lebih daripada yang sepatutnya....

Sayangilah kedua orang tua kita.....jangan lah kita selalu susah kan mereka....cuba lah belajar untuk menjadi anak yang baik....

Belajar bersungguh-sungguh...balas jasa mereka...

Bf @ gf hanya sementara sahaja.....kita merasa keseronokan hanya sementara sahaja ketika belajar....

Belajar lah sungguh-sungguh...kesian mak ayah kita kerana mereka memberi harapan yang tinggi kepada kita untuk kita berjaya.....tak sedih ke? kita menghampa kan harapan mereka...

Bukan senang mereka menjaga kita....dari kita kecik hingga kita dewasa....

Percayalah kejayaan kita nanti...bukan untuk mereka senang tapi untuk kita....

Sampai sekarang saya ingat kata-kata mak saya:

Mak hantar ana belajar bukan untuk kesenangan mak tapi untuk kesenangan ana juga....mak tak nak ana jadi macam mak...mak nak anak mak berjaya dan senang...bukan untuk mak tumpang kaya....

Sampai sekarang saya pegang kata-kata mak saya...terlalu banyak jasa mak dan ayah kepada saya....yang tak mampu saya balas...

Belajar lah rajin-rajin....bahagiakan hari tua mereka...









Friday, October 11, 2013

Mengidam

Assalamualaikum...

Setiap perempuan yang mengandung mesti mengidam....tapi saya tak lah mengidam benda yang pelik-pelik...Alhamdulillah benda yang saya mengidam semuanya dapat tanpa disangka-sangka....Mother in law saya macam dapat baca firasat saya sahaja...kebetulan....tak disangka-sangka...
Roti naan...

Semalam saya teringin sangat nak makan roti naan...cadangannya tengah hari nak ajak kakak saya pergi makan tapi dia pulak dah kenyang...nak ajak ofismate...ofismate tak makan roti naan...jadi masa nak balik....husban ambil...memang nak ajak dia pergi makan roti naan...sampai sahaja rumah lepas kerja...nak mandi dulu...tiba-tiba..Mother in law ajak pergi makan luar kedai mamak.....macam tau-tau je....wa...excitednya mesti dapat makan roti naan....akhirnya tercapai hajat dihati...Mil order roti naan dengan Ayam tandorii...

google

Buah Kedondong

Dalam hati saya teringan makan buah kedondong...jadi saya belilah yang dah siap potong...memang sedapnya...balik sahaja rumah....tengok-tengok Mil beli buah kedondong...macam tahu sahaja saya mengidam...


google

Buah mempelam muda..


Tiba-tiba tekak saya teringin pulak nak makan mempelam muda.....teringin...tapi nak cari susah...secara kebetulan...esoknya MIL balik daripada Kelantan....dapatlah merasa mempelam muda....wa nikmatnya.....terasa mempelam muda...


Google.. 

Mcd


Ini diawal kehamilan..mengidam Mcd tengah malam ...husban pergi beli...tapi tak makan...hehhee...lepas itu tak makan makanan segera tak baik untuk bayi...
google





Wednesday, October 9, 2013

Anak buah yang ke tiga...

Assalamualaikum....

Semalam kak saya selamat melahirkan anak perempuan...wa bertambah lagi anak saudara...perasaan teruja itu kurang sikit berbandingan dengan yang sulung...

tapi memang tak sabar nak lihat muka anak saudara yang ke tiga...

Teringat lagi kenangan masa abang dia dilahirkan...punyalah excited sampai saya ambil cuti bersama dengan kak no 2...

yelah jakun dah lama rumah kami tak ada kehadiran baby....



comel kan Alisha....macam muka abangnya..


ada sama tak dengan abangnya...

Minggu ini InsyAllah kami adik beradik akan balik tengok baby Alisha.....

Friday, October 4, 2013

budi baik,di balas baik

Assalamualaikum...


Saya memang suka sangat tengok vedio ini....berkali-kali saya tengok vedio ini...

memang moral the story menyentuh hati saya..

Teringat pesan mak saya:

Jangan sesekali kita melakukan kejahatan pada orang...

walaupun orang tersebut buat jahat dengan kita jangan kita  balas...

dunia ini sentiasa berputar...

kalau hari ini kita lakukan kebaikan...

Janganlah kita mengeluh atau meminta  balas...

teruskan lakukan kebaikan...

kerana mungkin hari ini kita kaya...

Mungkin esok-esok orang yang kita pernah tolong yang akan tolong kita...



Tuesday, September 24, 2013

Doa Pagi


Ini adalah sticky post..sila scroll ke bawah untuk entri yang berikutnya


Amin

Monday, September 23, 2013

Rindu pada ayah

Assalamualaikum....


Terasa rindu sangat pada family....rindu juga pada ayah...

Rata-rata family kami,yang sudah berkawin semuanya kata AYAHlah laki yang paling best...

Betul...

Abah terlalu manja kan kami adik beradik dengan kasih sayang...

walaupun abah tak kaya...tak ada duit tapi hatinya penuh dengan kasih sayang...

Jasa seorang ayah yang sukar dicari ganti...

Masih ingat dalam ingatan....

ketika saya dan adik beradik sakit...

dialah orang yang paling risau...gelisah...

sanggup datang jauh-jauh semata-mata risaukan anaknya...

besar pengorbanannya...

Sikapnya yang tidak suka bertangguh...atau mengeluh ketika anak-anaknya sakit...

ada suatu ketikanya...saya sakit gigi..cepat-cepat abah ambil kunci motor dan terus belikan ubat....

Betapa hebatnya Abah...

Ketika anaknya kelaparan...

Cepat-cepat dia cari duit supaya anak-anaknya kenyang...dan tidak terasa lapar...

ketika anaknya...

masih belajar...@ pun berkerja...

Tiada duit...

cepat-cepat dia masukkan duit walaupun dalam tangannya hanya berbaki rm10...

Katanya...

Tidak mengapa,"aku kan masih boleh makan,ada beras...lauk tepi lombong...tidak mengapa...asalkan anak-anak ku ada duit untuk makan...

Betapa hebatnya Abah...

Air matanya mudah mengalir apabila melihat anak-anaknya susah...

Berkata Abah

"Kesian anak-anak ku,kalau lah aku kaya....aku tak mahu anak-anakku turut merasa susah"


Abah alway thinking about their son...

Sebab itu hari raya hari tu...kak sulung saya hadiahkan abah apa yang dihajati...

Besar pengorbanan Abah...

yang tiada tandingannya...

rindu abah....

Adik beradik lain semuanya tak sabar nak balik ipoh...

rindu dengan Abahlah itu...

Thank abah kerana jaga ana menjadi orang yang berguna di dunia ini.....

semoga Abah dikurniakan kesihatan yang baik...

teringat suatu peristiwa...

yang mana...

Ana cuba buang rokok abah ketika abah sakit...alamatnya...

abah terus start motor beli rokok yang baru....





Sunday, September 22, 2013

Selamat hari jadi yang ke 26

Assalamualaikum...

Dah lama nak update entri ini,Alhamdulillah saya genap berumur 26 tahun pada 7.9.2013 

Bersyukur dengan kurniaan ALLAH kerana mengurniakan saya kesihatan yang sihat...

Kali ini family mak mertua sambut besday saya...seminggu sebelum hari jadi saya...saya berhajat nak balik kampung...mestilah jumpa mak dan ayah saya...

Tapi....sehari selepas saya menyatakan hajat saya...esoknya...Mak mertua saya bagitahu nak buat satay sebabnya adiknya yang sabah nak balik dah belajar minggu depan dan adiknya yang belajar dibanting nak balik...

hari rabu mak mertua dah siap dah potong daging dan ayam untuk dibuat satay....tapi saya memang dah bagitahu mak.....bila saya bagitahu mak saya tak jadi balik...sedihnya mak....

Saya bagitahu mak saya....Mil ada buat makan-makan...Kak saya merajuk dengan saya kerana ingat saya buat rumah terbuka,tak ajak dia ...sedangkan....MIL buat makan-makan dengan anak beranak sahaja...

Masa hari jadi saya...

Paginya...saya pergi kerja macam biasa.....hari sabtu saya kerja separuh hari....balik sahaja kerja....saya mandi....makan-makan...tolong MIL cucuk satay...banyak....tapi saya hanya cucuk 50 cucuk sahaja..bayangkan MIL buat satay hampir 300cucuk...habis...makan 6 orang....lepas cucuk satay....saya masuk bilik...sejak hamil ini cepat sangat letih ...terus tidor....bangun-bangun tengok dekat meja ada kek....

Tengok dekat depan.....ada hadiah...

Malamnya MIL dan family Mil sambut besday saya.....baca doa selamat...tapi paling kelakarnya....adik ipar saya cakap....Abah kenapa tak sambut besday MIL sekali....sedangkan mak kalau kami adik beradik sambut besday sekali....hehheh...besday Mil minggu depannya....bulan yang sama....

MIL bagi saya set baju mengandung....Thank MIL....saya tak cerita pun MIL sambut besday saya dengan mak....takut mak kecil hati dengan saya...

Minggu depannya saya balik kampung jumpa mak saya....memang rindu sangat dengan masakan mak....memang sepanjang minggu itu fikiran pada masakan mak....rindu sangat.....

dapat mak masak....sedapnya...berselera....YA ALLAH....suka sangat....dapat peluk dan cium mak saya....dapat makan masakan mak...Mak saya masak LAKSA...YA ALLAH sukanya......Tuhan sahaja yang tahu...sampai 4 kali tambah...

Mak siap lagi tebang pokok pisang....pisang raja...saya buat goreng.....suami makan sampai habis dua pinggan...dan sampai malamnya husban tak larat nak makan,sebab kekenyangan...husban suka sangat pisang raja...

Dapat pulak jumpa anak buah....masa nak balik anak buah saya...siap tarik baju husban dan nak ikut...dah lah masa anak buah sampai terus sahaja pergi dekat husban...bawa lah anak buah pusing-pusing....baru balik....

Bersyukur atas nikmat yang ALLAH berikan...Alhamdulillah....Amin...







Wednesday, September 18, 2013

pengalaman trimester Pertama

Assalamualaikum...

Sempat lagi menulis,walaupun badan letih....sementara tunggu suami balik.......

Bersyukur dengan nikmat yang diberikan oleh ALLAH....

Minggu ini nak masuk minggu yang ke 14,pejam celik sahaja.....

Kiranya dah melepasi trimester yang pertama...

Pengalamanya...memang banyak....diantarnya...

Muntah...

Masa minggu awal tak lah muntah-muntah...tapi masuk minggu kalau tak silap 12...malam sahaja ayik muntah....makan ikan muntah....kalau orang morning sickness saya tak night sickness....

Walaupun muntah...tak waktu siang...memang selera makan saya tak berubah,banyak makan...tapi berat badan tak naik...sebabnya...malam asyik muntah sahaja...seminggu kalau tak silap saya...asyik muntah sahaja...

Minum susu asyik muntah sahaja...saya stop sekejap minum susu....dan ambil calcium herbalife....tapi sekarang alahan pun dah tiada saya sambung balik minum susu..

Sembelit...

Awal kehamilan,mula-mula lah selalu sembelit...google punya google rupanya...saya kurang makan buah-buahan.....sejak daripada hari itu....saya makan buah-buahan setiap hari dan minum air secukupnya...Alhamdulillah masalah sembelit saya selesai..


Sakit belakang....

Selalu sahaja sakit belakang sejak hamil ini....husbanlah tolong urutkan....malam-malam mesti nak peluk husban sebelum tidor dan tidor atas lengan dia barulah dapat tidor dengan lenanya....manja sungguh saya....mestilah dengan husban nak bermanja...dia kan HALAL bagi kita...hehehe

Kerap kencing...

Baby ini banyak ikut perangai ayahnya...sebabnya husban saya memang suka jaga malam...jadi  ..malam-malam saya kerap sangat dahaga...botol air memang ada tepi katil....haus....lepas itu terjaga...kerap sangat terkencing....Ya Allah...memang tak cukup tidorlah....

Mengidam...

Saya tak lah mengidam bukan-bukan...sekadar suka sangat makan laksa dan ikan....walaupun muntah tapi memang selera banyak pada ikan...ayam dipandang sepi sahaja....

Awal dulu adalah mengidam Mc donald...siap suruh husban beli tengah-tengah malam...alamatnya tertidor tunggu husban balik...esok paginya bangun-bangun kentang dah keras...tapi sejak hari itu saya dah tak makan-makanan segera....husban marah ...sebab tak elok untuk baby...


Bleeding

Minggu ke berapa saya tak ingat.....saya bleeding tapi tak teruklah...jumpa doktor...doktor cakap tak ada apa-apa...bila scan baby bergerak aktif lagi...masa ini memang seronok sangat......waktu scan....terasa macam nak beli je mesin scan itu...nak scan hari-hari(gurau je)

Minggu lepas jumpa doktor dekat klinik kerajaan....Alhamdulillah baby sihat..


Betapa seksanya ibu mengandung....hargailah ibu anda...dan isteri anda...

Salam sayang daripada

Liana








Tuesday, September 17, 2013

resepi goreng pisang

Assalamualaikum 

Dah lama tak menulis...

Hari ini just nak share resepi goreng pisang yang ranggup..

Bahan-bahannya

Tepung gandum
Tepung Pulut
Tepung beras
Garam
Gula
Telur
Air
Pisang
Minyak

Caranya

Masukkan semua bahan kecuali pisang dan minyak....Kacau sampai rata jangan bagi berketul

Kemudian potong pisang dan masuk dalam tepung yang siap dibancuh

Panaskan minyak,dan goreng sehingga kekuningan 

Siap dihidang

gambar google



Wednesday, September 11, 2013

Ketika sujud itu

Assalamualaikum....

Bersyukur kerana masih lagi bernafas di muka bumi ini....

Melihat keindahan Alam ciptaan Tuhan yang sungguh mendamaikan hati....


Terasa sungguh rindu untuk pergi ke pantai...ke damaian yang  mengamit perasaan ini...

Tenang sungguh air laut...biru sungguh...kedamaian yang sukar di cari ganti....

Ketenangan yang ada dengan Sujud syukur kepada Nya...

Ya ALLAH semoga hari esok lebih baik daripada hari ini...

Aku hanya hambamu yang lemah...


Sunday, September 8, 2013

fikir dulu sebelum bertindak

Assalamualaikum semua...

Dah lama saya tak menulis,minggu ini dua hari mc sebabnya tak sihat,tapi bersyukur kerana hari ini masih lagi bernafas di bumi ALLAH...

Alhamdulillah semalam,genap umur saya 26 tahun.....terasa betul-betul rindu sangat pada mak....tapi husban dah janji minggu depan balik kampung...sebabnya hari isnin dia cuti ....terlalu rindu pada mak saya.....seronok rasanya kalau balik kampung.....

Semalam MIL....dan family sambut besday...Alhamdulillah atas nikmat yang diberikan oleh ALLAH...

Kadang-kadang kita sering terlupa...sering melakukan sesuatu mengikut nafsu tanpa mempedulikan kesannya pada kemudian hari...

Kita sering tidak bersyukur,tidak menghargai kasih sayang yang ada didepan mata kita sehinggalah kita kehilangan kasih sayang tersebut....


Di zaman moden ini ramai yang berkata...

wang boleh beli kasih sayang....

Tapi pada hakikatnya...

Memang wang penting dalam kehidupan ini...

Tapi wang bukanlah jaminan untuk kita merasa kasih sayang yang sebenar

kerana apabila kita meletakkan wang sebagai sandaran...

apabila kita tiada wang,semuanya akan hilang dalam sekelip mata sahaja...

Mungkin kita kurang perasaan....

Kenapa ada orang gajinya sedikit....anak ramai tapi wangnya sentiasa cukup....

Tapi....ada orang gajinya banyak tapi sentiasa tidak cukup....

Kerana:

1-Hilang keberkatannya...kita kurang solat....tidak ikhlas dalam melakukan ibadah....banyak melakukan maksiat....

2.Bebelanja mengikut hawa nafsu bukannya keperluan....

Wang bukanlah segala-galanya...

Percayalah dan hargailah orang yang kita sayang....jangan sampai kita kehilangan orang yang kita sayang...kerana tindakan kita yang mementingkan duit....semata-mata...

Sebelum melakukan tindakan fikirlah kedua orang tua kita....

kerana mereka adalah harta yang paling berharga untuk kita...

Mungkin kita ingat mereka tak sayang kita....

Tapi sebenarnya mereka terlalu sayang akan kita....



Monday, September 2, 2013

Cabaran minggu ke 11

Assalamualaikum...

Bersyukur atas nikmat yang diberikan oleh ALLAH...


Sekarang saya dah ada dua mak dan dua ayah....

Bersyukur atas nikmat yang diberikan....

Betapa susahnya ibu kita mengandungkan kita...

Pengalaman mengandung betul-betul mencabar...

Bayangkan...sakit belakang...tak selera makan...

Tidor yang asyik tak lena...asyik-asyik terjaga...sakit belakang...

Muntahnya...sakit kakinya...seribu satu cabaran dan dugaan yang terpaksa ditempuh

Untuk melahirkan kita...hargailah kedua ibu bapa kita sebelum terlambat...

Masuk minggu ke 11,saya bleeding....hari jumaat keluar darah tapi tak banyak setompok sedikit sahaja...

dalam hati memang dah menangis....air mata dah laju....risau sangat...apa yang terjadi pada baby...

Bukan senang nak mengandung...

Dalam hati,Ya Allah selamatlah  Baby dalam kandungan..

Terus sahaja pergi hospital Umara...

Doktor scan...lega sedikit hati...nampak baby....Kagumnya ciptaan ALLAH....

doktor check,jantung normal...cuma doktor kata pendarahan ini bermakna kandungan terancam...dan suruh jaga kesihatan elok-elok...

Tengah hari ini....boleh pulak saya pergi open house office kak ani...

Malamnya...saya tengok dari tengah hari bleeding dah tak ada boleh pulak malamnya saya pergi balik temerloh...

Pagi sabtunya...saya siap boleh tolong orang kenduri lagi,tapi sekejap je,saya balik rumah atuk husban...saya terus tidor...Mil...tanya sihat tak?,saya jawab sihat...lepas itu...masa nak g kenduri masuk bilik air...bleeding lagi tapi sedikit je...saya tak risau sangat...

Lepas balik kenduri...terus tidor...tak sempat pun tengok pasangan sanding....

Malamnya terus balik Kl.....

Masih ok lagi...

Hari Ahad sepanjang hari tak ada bleeding...tapi tiba-tiba malam selepas makan sup pedas+ durian...terus bleeding tapi sedikit je....

Pagi tadi tak larat pegi office....MIL tanya kenapa?saya jawab tak sihat dan bleeding sejak hari jumaat...

Alamatnya...padan muka kena marah....

Tapi pergi jumpa doktor....doktor kata kalau lagi dua hari bleeding...jumpa dia...

Ya ALLAH engkau selamatlah kandunganku ini...Amin...

Sekarang duduk rehat je...pun dah bosan...sebab saya ini aktif tapi demi baby terpaksa berehat...

Wednesday, August 28, 2013

10 minggu Usianya

Assalamualaikum...

Tengah tunggu suami balik...jadi sempat sikit lah update.....

Alhamdulillah atas nikmat yang diberikan oleh ALLAH...sesungguhnya pengalaman yang manis bagi saya...

Alahan...masuk minggu ke 9 hari itu teruk sikit...tengah iron baju boleh pulak muntah...makan muntah...minum susu muntah...Alhamdulillah...sekarang bertambah baik...bersyukur dengan kurniaan ALLAH....

Cerita hamil saya....

Sebelum saya berkawin...saya ada cakap dengan husban..memang saya nak anak...jadi kami tak ada perancangan apa-apa pun...kerana...memang saya nak anak...

Orang kata kalau nak mengandung...sebelum kawin...kena makan asid folic....tapi saya tak ambil asid folic...saya minum shake herbalife...pagi dengan malam...sementara nak kurus kan badan...sementara itu menjaga kesihatan...

Saya ada baca yang dalam shake herbalife mengandungi asid folic...secara tidak langsung saya mengamalkan gaya pemakanan yang sihat...

Saya memang tak jangka akan mengandung seawal ini...kerana kebanyak adik beradik saya yang sudah kawin...setahun selepas berkawin....barulah mengandung....jadi mula-mula agak terkejut juga....tapi memang bersyukur sangat...

Husban saya memang inginkan anak sebenarnya...gaya dia...saya ingat lagi satu gelagat dia yang menunjukkan dia nak anak...hehhee...

Bersyukur sangat dengan anugerah yang ALLAH berikan...

Semoga kandungan saya membesar dengan sihat ...Amin..


Tuesday, August 27, 2013

Album dari OP

Assalamualaikum...

Dah lama saya tak update entry dalam blog kesayangan ini...sejak mengandung badan memang penat...banayk kerja yang terpaksa diuruskan...

Zaman bujang dengan zaman berkawinan ternyata bebeza..

Kawin itu memang seronok...walaupun ada pahitnya...tapi tetap ada kemanisannya...

Terasa rugi kawin lambat..

Siapa yang belum kawin...cepat-cepat kawin...

Sejak berkawin...hati saya semakin tenang...tenang ...terasa dekat dengan ALLAH...

Betul lah sekiranya hati kita selalu gelisah...cepat-cepat lah kawin...

Masih teringat lagi masa di ijab kabul kan...

Saya dah pun dapat gambar daripada Op...Alhamdulillah...saya paling suka gambar belah saya...memang cantik...

Bunga tangan DIY sendiri


Saya suka gambar ini...sweetnya

Kedua ibu bapa saya dan Husban
suka my dress...

My big family.....sayang selalu..


Ini coklat homemade..siapa yang nak tempah boleh email sahaja dekat noorlianazamri@gmail.com

Alhamdulillah....bersyukur ke atas nikmat yang diberikan...semoga perkawinan ini berkekalan hingga akhir hayat...amin...

Wednesday, August 14, 2013

Raya penuh bermakna untuk ibu dan ayah

Assalamualaikum....

Idea mencurah datang...tapi sejak akhir-akhir ini...tangan betul-betul kaku untuk menaip...mungkin morning sickness...

Terasa rindu saat ini kepada family yang tersayang...terasa sunggu kejap sahaja cuti raya...rasa nak sambung sebulan...terasa rindu zaman belajar...waktu cuti yang lama...

Raya tahun ini...nampak kegembiraan di wajah abah dengan mak...

Alhamdulillah rezeki kami sekeluarga...akak saya sulung bagi ayah duit untuk renovate ruang tamu...memang terkejut masa mula-mula balik...baru sahaja tak balik kampung dalam masa sebulan...tapi banyak perubahan ...nampak senyuman di muka mak dan abah....keriangan...

Nak kegembiraan di wajah mak....apabila kami adik beradik berpakat untuk beli set meja makan yang baru....Alhamdulillah rezeki yang ada dikongsi bersama...ALLAH ganti kan yang lebih baik  selepas kehilangan...

Suatu ketika dulu...saya  lihat wajah mak muram...kerana kehilangan rumah yang tersayang....
Bersyukur segala yang terjadi ada hikmah yang tersembunyi...ALLAH gantikan dengan rumah yang penuh dengan kasih sayang...

Alhamdulillah kalau dulu kami tidak diuji dengan kesusahan...mungkin hari ini kami tidak berjaya seperti hari ini...mungkin hari ini kami bergaduh untuk berebut harta...Alhamdulillah percaturan ALLAH itu lebih baik daripada percaturan manusia...

Disini,kami belajar bagaimana untuk mengembirakan hati ibu dan ayah kami dengan titik peluh kami...jelas terasa nikmatnya...apabila dapat memberi sesuatu untuk orang tersayang...

Bersyukur sangat...atas anugerah yang ALLAH berikan kepada kami sekeluarga...

Semoga kami dilindungi daripada orang-orang yang dengki...amin....

Sayang keluarga saya...

Percayalah harta yang paling berharga adalah keluarga...


Sunday, August 11, 2013

Selamat hari raya


Selamat hari raya...maaf zahir dan batin...

Sudah lama blog saya bersarang...bukan apa...keadaan diri yang tidak mengizikan...terasa letih sangat...balik beraya...macam-macam kerja buat..balik kl....rehat secukupnya sebelum masuk balik kerja...jom layan sambutan raya saya tahun ini...tahun ini saya beraya bersama dengan mak dan family saya...seronoknya...


Lemang menu wajib...sedap lemang mak saya buat....cukup lemak...cukup garamnya...


Suami saya ,rajin dia buat ketupat palas...first time saya buat ketupat palas...

Pandai suami saya buat ketupat palas..hehhehe


Ini lah family saya,cuma adik saya beraya rumah mertua dia..


saya dengan husban...perut nampak buncit....hehhehe....tanya husban kenapa perut sayang nampak buncit...husban jawab...la tanya soalan yang sayang sendiri ada jawapan...heheheh

Raya kedua..balik kampung mak...seorang saudara tersesat...hehhe



saya dengan husban raya kedua..

Bersyukur raya ini alah tak teruk sangat....husban nampak seronok beraya di kampung saya..makan jangan katalah...asyik makan je...huhuh

sayang family saya....

terasa rindu nak berkumpul ramai-ramai balik

love u all...






Monday, July 29, 2013

Syukur Alhamdulillah

Assalamualaikum...

Khamis minggu lepas,kerana ingin tahu yang membara...saya pergi Hospital Umra dekat seksyen 13,shah Alam

Memang lama menunggu,dah lah petang itu saya ada meeting dengan Big Bos...

Hati berdebar-debar...yelah tiba-tiba hari selesa...ada keluar darah warna browines..mesej adik....adik suruh pergi jumpa doktor...sampai merajuk-rajuk adik pujuk saya pergi klinik...

Bukan tak mahu pergi klinik...tapi dah tiga klinik saya pergi suruh tunggu hingga hujung bulan...menyesal pergi ketiga-tiga klinik...

Akhirnya pergi jumpa doktor di hospital Umra....walaupun bayar lebih tapi bebaloi...

Saya dah buat Upt test dekat rumah..positive....jadi masa jumpa jururawat...dia pesan jangan kencing sebelum scan...nanti tak nampak...jadi saya ikut lah kata jururawat...

Alhamdulillah...saya hamil 6 minggu...bersyukur sangat...husban mestilah gembira...siap rancang nama anak lagi kerana terlalu gembira...

Bersyukur kepada ALLAH kerana diberi peluang untuk  merasai pengalaman ini...

Dah mula rasa loya-loya...memang tak boleh bau ikan...mesti rasa nak muntah je...sahur semalam makan ikan terus muntah...

Badan rasa sengal-sengal...

Setiap pagi rasa nak muntah...tapi nasib baik tak muntah...

Alhamdulillah....

 


Sunday, July 21, 2013

Pelangi yang tersembunyi

Assalamualaikum...

Hidup ini penuh dengan impian....setiap impian yang datang akan berserta dengan ujian yang kita sendiri tak sangka-sangka...

Percayalah setiap ujian yang datang sebenarnya mematangkan kita...mendewasakan kita...menjadikan kita semakin dekat dengan pencipta...

Kadang-kadang kita selalu mengeluh...gelisah apabila ALLAH tidak menunaikan permintaan kita...

Tapi percaya ALLAH hanya mahu menguji kita samada kita sabar ataupun tidak...

Percayalah semua yang datang ada hikmah yang tersembunyi...

Dalam kehidupan kita,kita sering terlupa bahawa daripada mana  kita datang...

Kita selalu mengeluh apabila rezeki kita sedikit...

Kita selalu mengeluh apabila orang lebih daripada kita..

Kita selalu mengeluh apabila orang itu senang je dapat apa yang dia hajati...

Tapi kita tak sedar..

Kita jarang mengeluh apabila kita sering abaikan solat...

Kita jarang mengeluh apabila kita jarang berzikir pada ALLAH..

Kita jarang mengeluh apabila kita gagal mengamal ajaranNYA...

Betapa kita ini kerdil disisi ALLAH...

Percayalah apabila ALLAH lambat makbulkan doa kita...cuba kita perbaiki diri kita...

Banyakkan solat taubat...

Ada terlindung pelangi yang indah yang kita sendiri tidak sangkat...

Percayalah ALLAH sedang merancang sesuatu untuk kita yang kita sendiri tidak tahu...

Semoga ada pelangi yang Indah di pagi hari..

Salam sayang Liana..

Saturday, July 20, 2013

Cerita hamil ku 2

Assalamualaikum

Sejak ahir-akhir ini badan memang tak beberapa sihat...pagi-pagi badan mesti panas...pening-pening sangat,,,

Jumpa lain doktor,tak check pun...just cakap you delay period 2 minggu jadi tunggu lagi dua minggu baru kitorang buat test kehamilan...geram sangat...

Macam malas dah jumpa doktor....

Kerana ketidak puas hati....semalam beli dekat watson...beli dua...selepas balik daripada shopping test...nampak dua line clear....hati memang gembira sangat....

tapi hati berdebar-debar nak jumpa doktor lagi dua minggu....harap impian menjadi kenyataan.

Siapa tak mahu anak?

Keinginan untuk mendapatkan anak meluak-luak...

Ya Allah...Semoga segalanya menjadi kenyataan...amin..

Sekarang ini kerap sangat ulang alik ke toilet...badan macam malas sahaja....nak demam tapi macam tak demam...perut kadang-kadang cramp...breast memang sakit..

Salam sayang

Liana...

Wednesday, July 17, 2013

Cerita Hamil ku

Assalmualaikum...

Cerita ku bermula..

Sejak minggu lepas,badan tak sedap sangat...malam-malam mesti demam...kadang-kadang kaki macam nak cramp je...

Sejak 4 hari lepas....badan memang tak sedap...angin satu badan...Ya Allah sakitnya....badan ini...hanya ALLAH yang tahu...tak boleh tidor langsung....suruh husban urutkan badan sahaja...memang sakit...

Breast saya terasa sakit apabila disentuh...

Semalam pergi lah doktor...yang paling kelakarnya...Doktor macam apa je...geram pun ada...tak check langsung...saya just cakap badan berangin...apa yang dia bagi hanya lah ubat...nasihat minum air banyak-banyak

Kak Ani yang bawa...dia cakap apa kata hang beli test hamil...cuba test mana tahu hamil...sebab simpton-simptonya...macam ada...saya pun beli lah,beli yang murah-murah sahaja..

Test-test...dapat result dua line..tapi satu itu pudar sikit...tak puas hati...pagi tadi test lagi...result test sama...gembiranya...

Husban lagi lah gembira....sangat...

Tapi apa kan daya...

Tadi pergi klinik...dapat juga dua line...satu itu pudar sikit...Doctor kata tak mengandung....doctor buat scan...doctor cakap tak nampak apa-apa lagi...doctor scan dia cakap sympton-sympton nak period adalah...

Tanya doktor...bukan dua line itu hamil ke?

Doktor kata kedua line mestilah  pekat baru dikira hamil..

Tanya adik ,dia cakap memang lah scan tak nampak apa-apa,dia dulu pun  scan tak nampak apa-apa..dan line dalam test hamil dia pun pudar..tapi hamil...

Period memang dah lewat dua minggu...badan stay sakit-sakit lagi...

Doktor cakap kalau sampai hujung bulan ini stay tak datang period,jumpa dia...dia buat scan sekali lagi...

Sesiapa ada petua nak hilangkan angin dalam badan secara semula jadi? nak tahu...

Bila dapat keputusan tak hamil...redoo je lah...bukan rezeki lagi....

Tapi badan stay sakit-sakit...tak tahu kenapa?

Tapi kelakar jumpa doktor...semua doktor saya jumpa mesti tanya...u sakit apa?..itu saya malas nak pergi jumpa doktor..
 

Sunday, July 14, 2013

Resepi Koktail buah-buahan

Assalamulaikum 

Rajin saya update blog...resepi ye...yelah...saya suka memasak tapi itulah...

Bahan-bahannya

1.1 tin susu cair
2.Susu Pekat(dua sudu besar)
3.Air(1/2 cawan)
4.Buahan dalam tin
5.Longan dalam tin
6.tepung jagung(1 sudu besar)
7.Ais
8.Gula( 2 sudu besar)

Caranya:

1.Masuk kan susu cair,tepung jagung,air,susu pekat,air buahan dalam tin dan gula ke dalam periuk...masak sebentar 

2.Kemudian masukkan buahan dan longan dalam mangkuk dan curah kan kuahnya..letak ais...

Dan selamat menjamu selera...

Saya ubah suai resepi ini ikut selera suami saya......

selamat mencuba..

Saturday, July 13, 2013

Resepi Nasi Ayam

Assalmualaikum...

Bulan puasa ini penuh dengan juadah bebuka puasa...Alhamdulillah....tahun ini berkesempatan diberi peluang untuk bebuka bersama dengan Husban...Pertama kali....saya bebuka dengan keluarga mertua...

Alhamdulillah....

Nak share resepi Nasi ayam(resepi mak mertua) 
Sahaja tulis dalam blog takut nanti terlupa kalau ingat di dalam kepala otak.

Resepinya:

Sup Ayam:

Ayam
Air
Minyak
Bawang putih 
Halia
Bawang Merah
Garam
Daun bawang

Caranya:

1.Panaskan minyak...tumis bawang putih...dan halia sampai garing...
2.Kemudian masukkan air dan ayam( ayam untuk nasi ayam) dan garam
3.Lepas mendidih keluarkan ayam..
4.Lepas itu masukan bawang merah yang telah di goreng garing 
5.Akhir sekali masukkan daun bawang.

Ayam:

Ayam
Bawang Putih
Halia
Garam
Minyak

Caranya:

1.Peramkan Ayam bersama bawang putih,Halia dan garam selama 2 jam
2.Selepas itu ikut langkah sup ayam
3.Selepas ayam di keluarkan daripada sup...
4.Goreng kan ayam hingga garing...

Nasi:

Planta
Kulit kayu manis
daun pandan
Beras wangsi
Krismis
Bawang Putih
Sup Ayam


Caranya:
1.Panaskan kuali ,masukkan planta.
2.Masukkan kulit kayu manis,bawang putih,daun pandan...goreng sampai garing
3.Masukkan ke dalam beras  yang telah di tos kan air...dikacau rata
4.Masukkan sup ayam...sup ayam yang di atas..sukatan sama dengan sukatan beras..
5.Masukkan  krismis ...tutup penutup periuk dan tunggu sampai masak


Sos Kicap

Kicap kipas udang
Cili padi
Garam

Caranya

1.Tumbuk cili padi...
2.Letak garam dan kicap..siap

Sedap...

Selamat mencuba


Wednesday, July 10, 2013

Rezeki Anak

Alhamdulillah....masih sempat lagi berpeluang berpuasa dengan husban...terasa sungguh tenang dan damai sahaja hati sejak berkawin...

Sesiapa yang masih belum berkawin...cepat-cepat berkawin...percayalah ketenangan itu ada dalam sebuah perkahwinan...

Macam mana puasa hari ini?

Paling saya terkejut dengan husban saya hari ini,langsung tak tidor petang...siap buat ais krim buatan sendiri lagi...sedap juga....ais krim husban saya buat...nak resepi tanya dia...

Husban bersahur dengan nutrisi herbalife...Tea mix,Alovera + shake...saya makan nasi....tapi paling saya tak lupa tea mix herbalife lah...bertenaga saya hari ini...Alhamdulillah...

Herbalife makanan nutrisi yang baik untuk kesihatan kita....jom bersahur dengan herbalife? pm saya laju-laju sebelum terlambat ok...

Lari tajuk pulak...

Rezeki anak...

Baru saya sebulan berkawin..keinginan untuk mendapatkan zuriat membuak-buak...tapi apa kan dayanya...masih lagi tidak diberi kesempatan...

Tahun ini Alhamdulillah kawan-kawan saya ramai yang mengandung walaupun sudah lama berkawin...penantian yang bebaloi...

Sebenarnya ALLAH hanya ingin menguji hambanya...samada lambat atau cepat kita mendapatkan zuriat...

Ada orang kejap sahaja dapat anak....tapi anak kedua...kena tunggu bertahun-tahun...

Ada orang lambat dapat anak...tapi selepas itu berderet-deret anak...

Ada orang miskin...tapi punyai ramai anak...

Ada orang Kaya...tapi tidak ada anak

Sesungguhnya perjalanan yang diaturkan oleh ALLAH penuh dengan makna yang tersirat yang kita sendiri tidak jangkakan...

Sesungguhnya sentiasa lah berdoa kepada ALLAH...kerana ALLAH lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya...

Ada tak petua supaya senang hamil?

Sesiapa yang ingin bersahur dan berbuka puasa dengan herbalife...pm saya Laju-laju ok...

Sihat bertenaga di bulan puasa...Ramping bergaya di Hari Raya..

Pm saya Liana-019-3722521

              Danial:013-3813404

Thursday, July 4, 2013

Nw formula

Assalamualaikum...

Sudah lama saya tidak menulis..saya nak memperkenalkan salah satu produk yang baik untuk jantung...Nw formula...


Baik untuk jantung kita....yang paling bestnya First time saya minum...sebelum tidor malam...memang tidor dengan lenanya...wa...betul lah kata upline saya....kalau ada masalah tidor...susah nak tidor apa kata cuba NW formula ini dahulu...tak cuba tak tahu kan...

Pm saya Liana-019-3722521
Danial-0133813404

Monday, July 1, 2013

Review 4:Honeymoon cherating Pahang

Assalamualaikum...

Dah lama tak update blog kerana terlalu busy dengan kehidupan dan business...

Tiga hari lepas saya dengan suami sempat berhoneymoon ke Pulau Cherating Pahang...

Dah sebulan berkawin,baru sempat honeymoon....

Memang saya berhajat mahu honeymoon ke pulau-pulau kerana ada ketenangan di sana,disamping melihat keindahan Alam...

Kami bertolak hari Jummat...selepas solat jumaat...rasa memang teruja nak g Cherating bali...sejujurnya memang saya merindui Cherating...

Yelah saya pernah tinggal disana selama 6 bulan..jadi teruja sikit...

Kami sampai di Cherating pada pukul 9.00 malam./.check in di Hotel Legend ...Lepas itu perut rasa lapar...kami pergi makan Di Warung Awang Ikan bakar...Warung ini tepi jalan...lepas Club Med...

Sedap ikan bakar dia...tak banyak rempah ,...memang sedap


makan hanya berdua tapi order macam makan berempat...

Lepas itu,kerana perut kenyang....balik hotel terus tidor.

Hari keduanya:

Makan tengah hari di warung D'nie Nasi kukus +ayam berempah + sup tulang...depan restoren Baging..memang harganya masih kekal dan rasanya memang masih sama...cuma nasi nya tak panas..ayamnya memang besar...

Gambar?

Tak ada,lapar sangat...terus makan...

Lepas makan pergi Kemasik...keindahan kemasik memang cantik...airnya jernih sangat...

Jom layan gambar...je..






Cantik kan pemandangnya...damai je...

Ada kampung nelayan...tangkap gambar memang cantik....tapi husban cakap panas...yelah pukul 2.00petang pergi pantai mana tak panas..

Lepas itu...pergi Kedai kopi Hai Peng...dekat Kemaman...

Saya jarang minum kopi sebab pening,tapi saya paling suka minum Kopi Hai Peng...kerana haruman kopi nya harum...dan kopi nya memang sedap dan tak pening kepala...



Minum dengan Roti bakar...sedapnnnnnyaaaaaaaa


Cari Satar,tapi  habis...Sedihnnnnnnyyyyyyyyyyyaaaaaaaa

Lepas balik,pergi jalan tepi pantai...dan mandi di kolam renang....

Isterinya tak pandai renang.....jadi kena belajar lah sebelum pergi Pulau perhentian...

Siap peace lagi...husban cakap/...sayang-sayang tangkap gambar Abang....layan je..hehehe



Cantiknya pemandangan ...Rindu

Malamnya bawa husban pergi makan di Geliga Western,kemaman...belakang Masjid Geliga,,,





Sos Black peppernya memang sedap.....saya memang suka makan Lamb cop di sini....sedaapppppppppppp

Hari ketiga:

Rasa tak mahu balik sahaja....Last day pergi Teluk Cempedak......cantiknya keindahan alam...


betapa ketenangan ini lah yang di cari...cantik sangat...air yang jernih....bunyi ombak yang mendamaikan hati..


Cantik pemandangan Alam...

Terasa  nak g honeymoon lagi....seronok sangat...dan seronok berjalan dengan Husban...terasa bahagia sangat...



Ya Allah Engkau Perliharalah perkawinan kami hingga ke Syurga...Amin..