Hari ini dapat awal sebab bos tak ada,memang penat sebenarnya menjadi engineer.....penat gaji pulak sikit,mungkin nanti saya nak buka perniagaan sendiri....Hari ini cubaan kedua saya masak bubur pulut hitam,sebelum ni cuba masak guna susu tapi tak sedap,hari ni sedap pulak...hehehhe
Bahan
1 cwn kecik pulut hitam
1 cwn santan pekat
2 cwn santan cair
5 sudu gula
1 sudu garam
daun pandan
6 cawan air
Cara-caranya
Basuh pulut hitam
rebus pulut hitam dengan air sampai lembut
masukkan santan cair dengan daun pandan
masak sampai mendidih
kemudian masukkan gula dan garam
akhir sekali masukkan santan pekat
Lima minit lepas 2 angkat
hidangkan
p/s: nak pekat boleh bancuh 3 sudu tepung gandum dengan air kemudian masuk kedalam bubur semasa bubur mendidih
selamat mencuba
resepi ni saya kumpul untuk danial fitri,sayang awak...huhuhu,kadang2 dah lama tak masak lupa juga...heheheh
No comments:
Post a Comment