Thursday, April 28, 2011
Wednesday, April 27, 2011
Tuesday, April 26, 2011
Monday, April 25, 2011
Sunday, April 24, 2011
Saturday, April 23, 2011
Sunday, April 10, 2011
Tuesday, April 5, 2011
Pajeri nenas
kerana sudah lama tak balik pukul lima,hari ni masak banyak,walapun penat tapi memasak dapat release tension...huhuhu....Hari ni saya masak pajeri nenas......kenyang....sukatan bahan ni saya pakai letak je...hehhehe
Bahan-bahannya
NENAS
MINYAK
IKAN BILIS
REMPAH KARI
KERISIK
BAWANG PUTIH
BAWANG MERAH
SANTAN PEKAT
SANTAN CAIR
GULA
GARAM
HALIA
BUNGA LAWANG
KAYU MANIS
BUNGA CENGKIH
BUAH PELAGA
CARA-CARA MASAK
1.Panaskan minyak
2.Apabila minyak dah masak masukkan 4 sekawan
3.Sampai naik bau
4.Kemudian masuk ikan bilis,bawang putih,bawang merah dan halia
5.Lepas bahan2 dah garing masukkan kari dan kerisik yang dibancuh dengan air
6.Apabila dah naik minyak masukkan santan cair sampah mendidih
7.Kemudian masukkan nenas,garam dan gula
8.Biar sampai mendidih dan masukkan santan pekat
9.Masak sampai naik minyak
10.Kemudian hidangkan
p/s : selamat mencuba,gula letak lebih sikit....masakkan ni dia manis2 sikit...Kalo nak gantikan ikan bilis dengan udang kering atau ayam boleh juga...tapi saya lebih suka guna ikan bilis,sedap sikit...ikut cita rasa....resepi ni daripada mak saya....kalo nenas ganti dengan terung pun boleh.....ingat kuah tak boleh banyak sangat untuk masakkan ni baru sedap...hehheh..
Bahan-bahannya
NENAS
MINYAK
IKAN BILIS
REMPAH KARI
KERISIK
BAWANG PUTIH
BAWANG MERAH
SANTAN PEKAT
SANTAN CAIR
GULA
GARAM
HALIA
BUNGA LAWANG
KAYU MANIS
BUNGA CENGKIH
BUAH PELAGA
CARA-CARA MASAK
1.Panaskan minyak
2.Apabila minyak dah masak masukkan 4 sekawan
3.Sampai naik bau
4.Kemudian masuk ikan bilis,bawang putih,bawang merah dan halia
5.Lepas bahan2 dah garing masukkan kari dan kerisik yang dibancuh dengan air
6.Apabila dah naik minyak masukkan santan cair sampah mendidih
7.Kemudian masukkan nenas,garam dan gula
8.Biar sampai mendidih dan masukkan santan pekat
9.Masak sampai naik minyak
10.Kemudian hidangkan
p/s : selamat mencuba,gula letak lebih sikit....masakkan ni dia manis2 sikit...Kalo nak gantikan ikan bilis dengan udang kering atau ayam boleh juga...tapi saya lebih suka guna ikan bilis,sedap sikit...ikut cita rasa....resepi ni daripada mak saya....kalo nenas ganti dengan terung pun boleh.....ingat kuah tak boleh banyak sangat untuk masakkan ni baru sedap...hehheh..
Bubur pulut hitam
Hari ini dapat awal sebab bos tak ada,memang penat sebenarnya menjadi engineer.....penat gaji pulak sikit,mungkin nanti saya nak buka perniagaan sendiri....Hari ini cubaan kedua saya masak bubur pulut hitam,sebelum ni cuba masak guna susu tapi tak sedap,hari ni sedap pulak...hehehhe
Bahan
1 cwn kecik pulut hitam
1 cwn santan pekat
2 cwn santan cair
5 sudu gula
1 sudu garam
daun pandan
6 cawan air
Cara-caranya
Basuh pulut hitam
rebus pulut hitam dengan air sampai lembut
masukkan santan cair dengan daun pandan
masak sampai mendidih
kemudian masukkan gula dan garam
akhir sekali masukkan santan pekat
Lima minit lepas 2 angkat
hidangkan
p/s: nak pekat boleh bancuh 3 sudu tepung gandum dengan air kemudian masuk kedalam bubur semasa bubur mendidih
selamat mencuba
resepi ni saya kumpul untuk danial fitri,sayang awak...huhuhu,kadang2 dah lama tak masak lupa juga...heheheh
Bahan
1 cwn kecik pulut hitam
1 cwn santan pekat
2 cwn santan cair
5 sudu gula
1 sudu garam
daun pandan
6 cawan air
Cara-caranya
Basuh pulut hitam
rebus pulut hitam dengan air sampai lembut
masukkan santan cair dengan daun pandan
masak sampai mendidih
kemudian masukkan gula dan garam
akhir sekali masukkan santan pekat
Lima minit lepas 2 angkat
hidangkan
p/s: nak pekat boleh bancuh 3 sudu tepung gandum dengan air kemudian masuk kedalam bubur semasa bubur mendidih
selamat mencuba
resepi ni saya kumpul untuk danial fitri,sayang awak...huhuhu,kadang2 dah lama tak masak lupa juga...heheheh
Subscribe to:
Posts (Atom)