REsePI AsaM PeDas IkaN TenGeri
BaHaNnYa:
Setengah Kilo ikan Tengeri
BaHaN A
3 ulas bawang putih
2 cm Halia
2 cm Kunyit Hidup
3 ulas bawang Merah
2 btg serai yang diketuk
BaHaN B
Cili kering yang dikisar
daun kesum
2 helai daun limau purut
Bendi
Asam Jawa
Air
Garam
gula
minyak
CaRa MeMaSak:
1.Bahan A ditumbuk hingga lumat
2,Panaskan minyak dan tumis sampai garing
3.Masukkan cili kering yang dikisar dan tumis sampai garing
4.Masukkan sedikit garam dan gula
5.Masukkan air asam jawa dan air
6.Masukkan juga daun kesum dengan daun limau purut
7.Masak sampai air medidih
8.Lepas 2 Masukkan ikan
9.Lima minit kemudian masukkan bendi.
10.10 minit kemudian hidangkan.
SeLamat Mencuba....SaHaja Kumpul Resepi...Nanti lupa...heheheheh
ikan mestilah dibasuh dengan air asam jawa untuk hilang hanyirnya...dan dikikis sisiknya yang berwarna putih untuk hilang rasa hanyirnya...
ReplyDelete