Jom Click Sini

jom click sini

Friday, March 11, 2011

resepi asam pedas

Dah lama saya tak bercuti kerana sibuk menjaga projek...maklumlah tugas sebagai engineer.....Hari-hari makan luar....dah bosan makan luar...hari ini saya masak asam pedas ikan tenggiri....Dibawah resepinya:

REsePI AsaM PeDas IkaN TenGeri

BaHaNnYa:

Setengah Kilo ikan Tengeri

BaHaN A
3 ulas bawang putih
2 cm  Halia
2 cm Kunyit Hidup
3 ulas bawang Merah
2 btg serai yang diketuk


BaHaN B

Cili kering yang dikisar
daun kesum
2 helai daun limau purut
Bendi
Asam Jawa
Air
Garam
gula
minyak

CaRa MeMaSak:
1.Bahan A ditumbuk hingga lumat
2,Panaskan minyak dan tumis sampai garing
3.Masukkan cili kering yang dikisar dan tumis sampai garing
4.Masukkan sedikit garam dan gula
5.Masukkan air asam jawa  dan air
6.Masukkan juga daun kesum dengan daun limau purut
7.Masak sampai air medidih
8.Lepas 2 Masukkan ikan 
9.Lima minit kemudian masukkan bendi.
10.10 minit kemudian hidangkan.

SeLamat Mencuba....SaHaja Kumpul Resepi...Nanti lupa...heheheheh












1 comment:

  1. ikan mestilah dibasuh dengan air asam jawa untuk hilang hanyirnya...dan dikikis sisiknya yang berwarna putih untuk hilang rasa hanyirnya...

    ReplyDelete